Primarul Municipiului Turda, Cristian Matei a fost acuzat în ședința ordinară a Consiliului Local din 21 aprilie 2022 că refuză să prezinte documente legale Consiliului Local Turda și că se substiuie acestuia în realația cu autoritățile naționale și alți terți. Acuzațiile au apărut în contextul în care timp de câțiva ani consecutiv documente destinate Consiliului Local au fost ascunse de funcționari superiori din Primăria Turda. Autoritatea executivă și primarul nu au formulat puncte de vedere în ședința Consiliului Local și urmează să exprime o poziție publică până cel târziu la următoarea ședință ordinară a Consiliului Local, din luna mai.
Anunțul privitor la un posibil abuz în serviciu al primarului și a altor funcționarilor superiori din Primăria Turda a fost făcut de către consilierul local Adrian Nap (PMP) care a precizat două situații distincte în care Consiliul Local nu a primit documentele legale deși era autoritatea împuternicită de lege în mod expres să intervină sau să dezbată subiectele.
La finalul articolului veți găsi documentul pe care Primăria Turda a refuzat să-l prezinte Consiliului Local. Pe ultima pagină a documentului este înscrisă obligația ca raportul Curții de Conturi să fie prezentat Consiliului Local în termen de 10 zile de la înregistrare. Consilierii locali din opoziție au confirmat faptul că Raportul Curții de Conturi din anul 2021 nu a fost prezentat Consiliului Local, potrivit legii.
Curtea de Conturi a României a confimat pentru Politică și Putere faptul că rapoartele de audit au fost înregistrate la Consilliul Local Turda, deoarece este vorba de o prevedere legală imperativă din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Curții de Conturi.
Primul caz este al unui angajat al Spitatului Municipal Turda. Acesta a adresat o petiție Ministerului Sănătății. Într-o adresă trimisă autorităților locale, Ministerul Sănătății cere Consiliului Local Turda și Spitalului Municipal să cerceteze situația. Documentul Ministerului Sănătății și explicațiile Spitalului Municipal nu au fost prezentate Consiliului Local iar răspunsul a fost formulat de către primar care l-a și semnat. ”În opinia mea este și o bătaie de joc la adresa Consiliului Local și s-ar putea să fie și un abuz în serviciu. L-am întrebat pe primar cu ce drept a semnat un document fără ca să fie înștiințat Consiliul Local”, a declarat consilierul Adrian Nap.
Al doilea caz, menționat de consilierul local, este privitor la raportul Curții de Conturi rezultat în urma auditului financiar al Municipiului Turda, din anul 2021. Potrivit documentului, exista obligația comunicării Raportului Curții de Conturi în termen de 10 zile, către Consiliul Local Turda. Autoritatea executivă nu a dat curs obligației legale iar raportul Curții de Conturi nu a mai fost prezentat Consiliului Local.
Curtea de Conturi a României a confirmat pentru Politică și Putere faptul că nu doar rapoartele de audit ale Municipiului Turda au fost comunicate Consiliului Local ci toate rapoartele de audit de la instituțiile subordonate, inclusiv rapoartele care vizează Compania de Apă Arieș. Comunicarea acestor rapoarte către Municipiul Turda s-a făcut ”pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse. în calitatea sa de acționar al Companiei de Apă Arieș SA Turda, cu o cotă de 45% din capitatul social”, a precizat Curtea de Conturi a României.
Niciunul din rapoartele de audit ale Companiei de Apă Arieș nu au fost prezentate Consiliului Local al municipiului Turda. Consilierul local Adrian Nap a anunțat că va face o plângere penală. ”Procurorii trebuie să clarficie cine a blocat trimiterea documentelor către Consiliul Local iar acestea nu au mai fost prezentate consilierilor locali”, a mai arătat Adrian Nap.
Raportul Curții de Conturi ascus de Primărie ascunde nereguli financiare, nereguli privind achizițiile și gestiunea bunurilor.
Aveți Raportul Curții de Conturi în documentul de mai jos. Pentru a răsfoi documentul puneți cursorul pe document apoi folosiți săgețile din partea stângă jos, în colțul documentului.
decizie-turda-1-1