Primăria Turda și-a bătut joc de familia decedată. A pus 8 oameni să locuiască în 14 metri pătrați

0
Autoritățile Locale, Responsabile Moral Pentru Tragedia Din Colonia De Ciment

Locuința socială atribuită de către Primăria Turda familiei Otvos, care a murit în tragicul accident de la Turda, nu respectă standardele legale de locuire, au precizat specialiștii consultați de Politică și Putere. Cum ar fi putut 8 oameni să locuiască în 14 metri pătrați?

”Legea Locuinței 114/1996 arată foarte clar care este standardul de locuire în cazul locuințelor sociale. Acest standard este descris în Anexa 1 a Legii. Este o confuzie pe care lumea o face frecvent: o locuință socială nu înseamnă că e mai puțin decât o locuință obișnuită iar standardul e același. Locuința cu o cameră se dă unei singure persoane. Chiar și așa, suprafața trebuie să fie de la 18 metri pătrați în sus pentru o persoană. Pentru o familie de 8 persoane, legea prevede o locuință cu 5 camere. Bun, nu ai locuință cu 5 camere, deoarece e o criză a locuințelor sociale, dar tot trebuie să le dai o locuință cu 3-4 camere și cel puțin o suprafață utilă de 80-90 de metri. Asta e valabil pentru oricine, că e român, rom, maghiar, sărac, cu sau fără loc de muncă”, au explicat specialiștii consultați de Politică și Putere. Aceștia au subliniat faptul că nu poți pune o familie de 8 persoane într-o locuință de 14 metri pătrați. ”Nu puteau sta nici măcar în picioare acolo”, a mai comentat sursa Politică și Putere.

Vezi standardele pentru locuințele sociale în anexa de mai jos.

351572130-anexa-1-legea-114-1996-actualizata-2017

Asociațiile non-guvernamentale din România luptă de ani buni pentru construirea de locuințe sociale decente. bloculpentrulocuire.ro este o astfel de platformă ce reunește organizații din București, Cluj și Timișoara.

Una dintre problemele cele mai serioase îl reprezintă faptul că autoritățile locale nu construiesc locuințele sociale la stadardele de locuire prevăzute de lege.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.