Foto: În perioada 2018-2019, Primarul Turzii nu a informat public Consiliul Local cu privire la faptul că Municipiul Turda are de plătit sume importate de bani în urma pierderii unor procese
Peste 3 milioane de lei cu titlu de penalități sunt ”găurile” financiare pe care bugetul local de la Turda le are în urma unor procese. De ce nu s-au plătit la timp debitele, e un mister iar autoritățile locale se feresc să vorbescă public despre asta.
Teoretic, vinovatul principal ar putea fi găsit primarul, în calitatea lui de ordonator principal de credite. Acesta nu a venit la timp în fața Consiliului Local cu informări privind debitele Municipiului Turda, rezultate din procesele pierdute. Consilierii locali nu au știut niciodată cu certitudine care e valoarea datoriilor , ca urmare a unor proaste decizii administrative.
Îm martie 2019, Consiliul Local Turda aproba HCL 55/2019 prin care se stabilea o eșalonare de plată la o datorie în urma unui proces pierdut de Muncipiul Turda în din 2018. Este vorba de Decizia 2691/2018 pronunțată de Curtea de Apel Cluj. Jurisprudența CEDO predede că executarea unei sentințe, mai ales când debitorul e statul sau o autoritate publică, trebuie făcută de bună voie. Executarea unei sentințe definitive este de fapt exprimarea principiului de stat de drept și unei bune guvernări. La Turda, buna guvernare era însă inexistentă din prisma obligațiile legale ce trebuiau achitate.
Pe site-ul Primăriei Turda, hotărârea cu mențiunea datoriilor există dar autoritățile au grijă să nu precizeze clar care sunt sumele ce trebuie plătite. Datoria a fost trecută într-o anexă ce acum e ascunsă de ochii publicului. Doar 15 consilieri din 20 au participat la vot în martie 2019 și toți au votat ”pentru” . Nimeni nu s-a întrebat ce e cu sumele din penalități și de ce au apărut.
3 milioane plătiți degeaba. Dorm procurorii din Turda?
În 25 martie 2019, penalitățile se ridicau de suma de 2.626.139 lei, Informația este trecută în conventia aprobata prin HCL 55/2019. La această sumă executorul a mai adăugat 387.698 lei, reprezentând dobânda legală penalizatoare aferentă perioadei parcurse pâna la stingerea integrală a debitului inițial, stabilit de Curtea de Apel. La această sumă s-au adunat taxe de executare silită de circa 40.000 lei. De la data pronunțării sentinței, până la data convenției de eșalonare, suma penalităților a fost de circa 640993.47 lei. La aceasta sumă se adaugă și ce a calculat suplimentar executorul până la stingerea debitului, adică 387.698 lei, rezultând o frumoasă sumă de peste 1 milion de lei, bani care pot intra în culpa exclusivă a ordonatorului principal de credite din perioada 2018-2019. Doar în Dosarul 11647/117/2013 s-au plătit penalități peste 3 milioane de lei o gaură financiară pe care procurorii ar trebui să o cerceteze.
Am cerut Primăriei să precizeze dacă a luat măsuri pentru identificarea vinovaților
Printr-o adresă transmisă azi Primăriei Turda, am solicitat să precizeze dacă autoritatea locală :
1. A declanșat vreo anchetă disciplinară internă sau orice altă anchetă pentru stabilirea vinovaților față de prejudiciul creat bugetului local.
2. Dacă s-au demarat acțiuni de atragere a răspunderii civile și recuperarea banilor de la persoanele vinovate.
3. Dacă Primăria Turda a solicitat organelor de anchetă penală cercetarea ordonatorului principal de credite sau a oricărei alte persoane din aparatul tehnico-economic al Primăriei cu privire la faptul că ulterior stabilirii debitelor prin sentințe definitive nu s-a dispus ducerea la îndeplinire de bunăvoie a titlurilor executorii.
55-din-29-03-2019-1