Lucrări neconforme pe strada A.I Cuza din Turda . Inspectoratul de Stat a cerut refacerea unor porțiuni

0
Zzz

prelucrare foto, USR Turda

Inspectoratul de Stat în Construcții a constantat nereguli la lucrările de reabilitare a străzii AI Cuza, o zonă care se modernizează prin fonduri europene destinate mobilității urbane. Sesizarea ISC s-a făcut de către USR Turda, la cererea unor turdeni care s-au plâns că sistemele de colectare a apelor pluviale sunt compromise în urma lucrărilor.

Presa locală a mai solicitat Primăriei Turda să facă publice atât procesele-verbale privitoare la repararea drumurilor, încheiate cu RADP Turda cât și rapoartele de progres trimestriale privitoare la proiectele cu fonduri europene. Primăria Turda a refuzat eliberarea acestor documente și a fost dată în judecată.

”Urmare a deplasării în teren se confirmă deficiențele privind colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă a străzii Alexandru Ioan Cuza, menționate și de dumneavoastră în sesizare, iar prin procesul verbal de control emis de IJC Cluj s-au dispus măsuri de remediere și prin soluții stabilite de proiectant cu acordul investitorului. (…) Având în vedere că executarea lucrărilor se face în baza unui contract de investiții publice cu fonduri ale Comunității Europene, UAT Turda are competența și obligația legală de a notifica executantul pentru remedierea viciilor constatate în perioada de execuție a lucrărilor, inclusiv de a menține sistemele de scurgere a apelor în stare de funcționare prin curățiri și decolmatări ori de câte ori este necesar” se arată în adresa Inspectoratului de Stat în Construcții.

Anterior, ISC a fost sesizat și în cazul altor lucrări neconforme din oraș. ISC a constatat nerespectarea standardelor de lucrări pentru strada Bogata, unde s-a refăcut asfaltarea de circa 4 ori, dar strada continuă să fie sub standardele de recepție. Deasemenea lucrările pe strada 22 Decembrie 1989 sunt făcute sub standarde și trebuie refăcute.

Presa locală a cerut Primăriei Turda să facă publice procesele verbale de reparare a drumurilor în cazul RADP Turda și să facă publice rapoartele de progres privitoare la lucrările finanțate prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Aceste documente arată stadiul real al lucrărilor, recepțiile făcute și sumele plătite pentru fiecare reabilitare de drum, în parte. Publicarea acestor documente ar arăta cu exactitate ce lucrări au fost recepționate și când dar și ce sume de bani au fost plătite exact pentru fiecare lucrare în parte.

Primăria Turda a refuzat publicarea acestor documente și a motivat că ele au caracter confidențial pentru că aduc atingere principiului concurenței loiale.

Ce reprezintă procesele verbale și rapoartele de progres?

Procesele verbale de lucrări sunt niște documente semnate cu SC Domeniul Public SA Turda prin care autoritatea locală exercită controlul asupra serviciului public de reparare a drumurilor. Când se angajează o lucrare, administrația locală dă o comandă de lucrări în baza unui proiect tehnic și a unui deviz. Lucrările se inventariază și se recepționează sub semnătură. Pot fi plătite doar lucrările recepționate. Procesele verbale de lucrări arată exact ce lucrări s-au făcut și când, cât au costat și cât s-a dispus spre plată.

Rapoartele de progres sunt niște documente prin care Municipiul Turda comunică Ministerelor de resort care este stadiul unui proiect european. Sunt descrise volumele de lucrări efectuate, cine sunt contractorii, achizițiile publice efectuate, problemele întâmpinate, cât anume s-a finalizat din proiect pentru decontare, cât mai este de realizat și motivele întârzierii. Până în 2017, rapoartele de progres erau lunare. Din 2017 acestea sunt trimestriale și se trimit în format electronic prin intermediul unui platforme speciale de internet denumită MySMIS.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.