Primarul Municipiului Turda, Cristian Matei refuză să clarifice care e componența tarifului la apă și cum anume acesta a fost stabilit, un răpuns cerut de consilieri locali ai municipiului Turda. Anunțul a fost făcut de consilierii PMP din Consiliul Local Turda care au arătat că i-au cerut primarului Cristian Matei să clarifice costurile pe care turdenii le plătesc.
Cererea i-a fost transmisă primarului Turzii în calitatea sa de președinte al Asociației de Dezvoltare Apa Văii Arieșului.
Prețul la apă este propus de COmpania de Apă Arieș și este aprobat de către ADI Apa Văii Arieșului în baza unui mandat expres dat de consiliile locale fiecărui reprezentant în Adunarea Generală a asociației.
Stabilirea tarifelor de apă și canal și stabilirea politicilor tarifare au fost transferate de mai bine de 10 ani către o asociație de dezvoltare inter-comunitară. Potrivit legii, ADI Apa Văii Arieșului este o autoritate publică ce gestionează serviciul de apă și canal în numele membrilor asociație. Toate prerogativele Consiliilor Locale, cu excepția celor de gestionare a domeniului publice care este guvernat de norme speciale, sunt transferate către acest ADI. Potrivit Statului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului, asociația răspunde ”de stabiliea unei politici tarifare coerente la nivelul întregii Arii a Delegării prevăzute în Contractul de Delegare”. Statutul prevede că ”de la data la care Autoritățile Locale membre hotărăsc trecerea la un sistem de tarif unic, aprobarea modului de formare și stabilire a prețurilor și tarifelor, respectiv ajustarea și modificarea prețurilor și tarifelor propuse de operator” cad în sarcina Asociației de Dezvoltare.
”În temeiul art. 17 al (3) din prezentul Statut, Adunarea Generală deliberează asupra aspectelor legate de obiectivele asociației, având în vedere interesul său comun, în special cu privire la Operator, Constractul de Delegare, Master-planul pentru servicii (caietul de sarcini și lista investițiilor) și Politica de tarife”, se mai arată în Statut.
Consiliile locale păstrează însă un control asupra politicii tarifare deoarece reprezentanții în Adunarea Generală a ADI AVA nu au un mandat specific referitor la tarife. Astfel, pentru a vota în ADI AVA, reprezentanții localităților au nevoie de un mandat în acest sens.
Statutul specifică clar că voturile referitoare la tarife se iau cu un cvorum cu prezență completă, în uniminate și în baza unui mandat special, acordat expres.
Tarifele la apă se stabilesc însă la propunerea Companiei de Apă Arieș care le fundamentează în baza unor analize cost-beneficiu. Compania de Apă mai este obligată să respecte indicatori de performanță și standarde în furnizarea serviciului iar respectarea acestora e controlată de Asociația Apa Văii Arieșului.
ADI AVA nu a prezentat niciodată concluziile vreunui control serios care să fi fost făcut asupra operatorului de apă. Acum, instituțional primarul Turzii este cel care ar trebui să-și controleze ginerele.
”Primarul și ginerele lui să ne prezinte prețul la apă”, solicită PMP Turda
Tonul personal al solicitării PMP Turda vine de la faptul că Primarul Turzii care președintele Asociației ADI AVA este cel care ar trebui să-l controleze instituțional pe ginerele lui, Bogdan Bobic, directorul Companiei de Apă Arieș.
” După cum știți, turdenii plătesc un preț foarte mare pentru apa consumată, tariful fiind printre cele mai mari din țară, dacă nu chiar cel mai mare!
În aceste condiții, consilierul local Adrian Nap, președintele PMP Turda, a solicitat primarului Matei Cristian, care este președintele Asociației ”Apa Văii Arieșului”, care gestionează instituțional Compania de Apă Arieș, să transmită structura prețului la apă, pentru informarea publică.
Vă reamintim că directorul Companiei de Apă Arieș SA, la care turdenii plătesc prețul cel mai mare din țară, este ginerele primarului PNL Matei Cristian. Cei doi stabilesc împreună structura prețului la apă, tot așa cum primarul PNL a impus o majorare a taxelor și impozitelor pe care le plătiți în acest an și pentru a căror anulare continuăm lupta în instanță, dar și cu plângeri penale pentru ilegalități sau abuzuri în funcție”, se arată într-o postare a PMP Turda, din data de 7 martie.
Cererea prin care PMP solicită structura tarifului la apă a rămas deocamdată fără răspuns.