USR Turda a cerut ANAP să verifice achizițiile publice ilegale de la Domeniul Public Turda

0
Usr Turda A Cerut Anap S Verifice Achizi Iile Publice Ilegale De La Domeniul Public Turda

USR Turda a anunțat că a depus o sesizare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) cu privire la ceea ce formațiunea politică numește ”grave ilegalități” în domeniul achizițiilor publice la Domeniul Public Turda. Potrivit unui control al Curții de Conturi, efectuat la finalul anului trecut, compania publică aflată sub controlul Consiliului Local a încălcat legislația privind achizițiile publice și atribuit contracte de lucrări în mod ilegal.

Am decis să sesizăm ANAP pentru luarea măsurilor legale în acest caz și, pe cale de consecință, sesizarea altor organe de cercetare cu atribuții în acest sens”, arată USR Turda într-un comunicat public.

Raportul Curții de Conturia a arătat că se constată faptul că procesul de achiziții publice în cadrul SC Domeniul Public SA nu s-a realizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare, fiind unul dirijat și direcționat atribuirii directe unor anumite societăți preferențial alese.

În raportul Curții de Conturi se mai menționează achiziția de materii prime la prețuri supraevaluate, peste prețurile din contract și plata către Compania de Apă Arieș a unor lucrări supraevaluate, peste prețurile din contract.

Printre contractele atribuite ilegale se numără și acela încheiat cu firma Sev Structuri din Câmpia Turzii, o firmă la care figura ca administrator directoarea Casei de Cultură Turda.

Subiectul atribuirii asfaltărilor din oraș către firme asociate cu Ana Sevan, directoarea Casei de Cultură a mai fost relatat de presa locală.

Procedura prin care asfaltările din oraș au fost transferate de la Domeniul Public SA a fost gândită în două etape, în 2017. Într-o primă etapă a apărut la rampă primarul Cristian Matei. Acesta a declarat în câteva rânduri că ”e îngrijorat” cu privire la capacitatea celor de la Domeniul Public SA de a asigura asfaltările în ritmul dorit de municipalitate. Ca să întărească cele spuse, aparatul de comunicare al Primăriei a transmis pe canalele media că în oraș se lucrează la asfaltări într-un ”ritm intens și susținut”. Aceasta a fost etapa de propagandă și justificativă pentru demersul Domeniului Public. Într-un interviu anterior pentru InfoAries.ro, actualul director interimar al Domeniului Public, Adriana Chintovan preciza la rândul ei că Domeniul Public ”nu avea capacitatea de a face asfaltări în ritmul dorit de dl Primar”.

Două din lucrările de asfaltare din oraș au fost astfel atribuite direct unor firme din zonă. Prima atribuire a avut loc în 6 iulie 2017, către firma Sev Structuri, o firmă care îl are ca acționar unic pe Mihai Huban din Câmpia Turzii. Bazele de date de pe internet o dau ca administrator al firmei pe Ana Sevan, directoare a Casei de Cultură Turda.

În 31 martie 2017, Sev Structuri datora bugetului statului 204343 lei. Până la 30 iunie 2017, firma își plătește datoriile. În 6 iulie 2017, Sev Structuri câștigă atribuirea directă a contractului de 340.858 lei cu Domeniul Public pentru asfaltarea străzilor Rapsodiei (cabinete medicale, bl H 1A-1B- trotuar; carosabil și trotuare, străzile Constructorilor, Baladei, Piața din Micro I, str Liliacului).

În 19 iulie, Sev Structuri garantează veniturile din conturi pentru un împrumut de 1,5 milioane de lei obținut de la CEC Bank.

În 15. 09. 2017, firma Doma Cult SRL din Câmpia Turzii primește de la Domeniul Public Turda un contract de 435.121 lei. Contractul prevede general doar faptul că Doma Cult Srl ”Execută lucrări pentru drumuri, reabilitarea și modernizare infrastructură stradală străzi, drumuri de acces, șanțuri și podețe”, fară a se preciza exact despre ce lucrări e vorba.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.