Creștere alarmantă a consumului de substanțe psihoactive. Vârsta de debut scade la 12 ani

0
123106767 Mediaitem123106765

Vârfurile de consum de droguri se înregistrează în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani și sunt cu mult mai crescute decât în rândul populației generale, se arată într-un Raport privind consumul de droguri în România, ce a fost prezentat ieri în ședința Guvernului României.

Consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții a fost observat la 16,9% dintre aceștia, consumul în ultimul an s-a înregistrat la 10% dintre aceștia iar consumul în ultima lună s-a înregistrat la 6.6% dintre persoanele cu vârsta între 15-34 de ani. Cea mai mare rată de creștere statistică a fost în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creștere a fost 1,4 ori.

Cifrele sunt sub procentele europene menționate în Raportul anual al UE privitor la consumul de droguri.Se estimează că 17,4 milioane de adulți tineri (15-34de ani) au consumat droguri în ultimul an (16,9%), proporția bărbaților care au declarat acest consum (21,6%) fiind de aproximativ două ori mai mare decât cea a femeilor (12,1%). Vezi Raportul UE pentru anul 2021, aici.

La nivel național, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții este de 9.5% în timp ce consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an a fost de 9% dintre elevi. Deși față de studiul din 2015 se înregistrează o scădere cu 12% a populației celor care declară consumul de orice tip, valorile apropriate ale celor două tipuri de consum indică o rată crescută a celor care continuă să folosească un tip de drog, după un consum inițial.

Raportul menționează o scădere a consumului de droguri ilicite în România dar o creștere alarmantă a consumului de noi substanțe psihoactive, atât în rândul populației generale cât și în rândul celei tinere.

Deasemenea s-a înregistrat o scădere a vârstei la consumul de droguri, la 12 ani în special în cazul consumului de canabis.

Sinteza Raportului consumului de droguri în România poate fi găsită aici

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.