Prefectul corectează abuzurile liberalilor de la Turda. Au adoptat ilegal o hotărâre de Consiliu Local

0
Tasnadi Prefect Cluj 112

Prefectul de Cluj, Tasnádi István intervine în scandalul ”votului în absență” de la Turda și dă o lovitură abuzurilor administrației lui Cristian Matei. Prefectul de Cluj a constatat nerespectarea legii în cazul adoptării unei hotărâri a Consiliului Local Turda din 16 decembrie 2021.

În două ședințe consecutive, consilierii liberali de la Turda sub protecția politică a primarului Cristian Matei care e și președintele filialei locale a PNL, au inventat ”votul în absență”.

Metoda era aceea că aleșii locali trimiteau votul înainte de ședințele Consiliului Local dar nu participau la lucrări. Ulterior, puși sub presiune au susținut că nu se puteau conecta la platforma electronică pe care se desfășura ședința.

Prefectura Cluj a fost sesizată cu plângere prealabilă pentru modul în care liberalii din Consiliul Local Turda au înțeles să aplice prevederile Codului Administrativ. Plângerea prealabilă făcea referire la modul în care au fost adoptate hotârârile Consiliului Local Turda în data de 16 și 27 decembrie. Ca să nu fie obligați să constate nulitatea tuturor actelor administrative aprobate, Prefectura Cluj a admis că aleșii locali care nu au fost prezenți dar și-au trimis votul pe whatsapp sunt de fapt absenți iar votul lor este unul nul.

Prefectura Cluj a constatat că Hotărârea 200 a Consiliului Local Turda, privind rectificare bugetului pe 2021 a fost adoptată cu încălcarea legii.

Lecție pentru administrația primarului Cristian Matei

”Potrivit Procesului Verbal al ședinței ordinare cu convocare de îndată a Consiliului Local Turda din data de 16.12.2021, s-a constatat că hotărârea nu a fost adoptată cu majoritate absolută așa cum prevede art. 139 alin (3) litera a) din OUG 57/2019, aceasta fiind adoptată cu 10 voturi pentru, 9 abțineri, 2 voturi fiind considerate nule, consilierii neparticipând la ședință”, se arată în adresa de răspuns semnată atât de prefectul de Cluj cât și de subprefectul Irina Munteanu.

În vederea remedierii situației, prefectul va urma să uzeze de prerogativele prevăzute la art. 252 alin (1) litera c) și art 255 din Condul Administrativ.

Prefectul va urma să atace în instanță actul administrativ aprobat cu încălcarea legii de către Consiliul Local Turda, dacă autoritățile locale nu remediază situația.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.