Conducerea Colegiului Național Mihai Viteazu Turda este acuzată că transportă mâncare în sistem de catering în mod ilegal. Potrivit unui cadru didactic al Școlii Teodor Murășanu din Turda, transportul mâncării ce era livrată către școală de cantina colegiului național, era făcută de către directorul-adjunct al Colegiului Național Mihai Viteazu, cu mașina personală, un BMW X3. Directorul-adjunct Florin Potora a negat situația, dar nu a explicat exact cu ce s-a transportat mâncarea gătită la cantină.
Ulterior sesizării situației, conducerile celor două unități de învățământ au devenit prea ocupate să ofere clarificări presei.
”Am înțeles că nu este autorizație de catering la cantina de la CNVM. Teoretic trebuia să trimitem noi mașină dar nici noi nu avem o mașină special și cum directoare aici e nora primarului aici nu a vrut nimeni să deranjeze. Așa că venea cu mâncarea domnul Potora, cu BMW-ul”, povestește sursa Politică și Putere. Îngrijorarea cadrului didactic de la Școala Teodor Murășanu este să nu se îmbolnăvească copii și să pice vreun amărât de profesor de vină. ”Dacă se întâmplă ceva, picăm noi. Ar fi întrebat cum n-am văzut condițiile de livrare”, mai spune femeia.
Scandalul pe tema transportului mâncării din cantinele școlare din Turda este doar vârful aisbergului în cazul unui sistem ce funcționează cu serioase breșe sanitare. De bun simț ar fi fost ca administrația locală să asigure banii pentru o autoutilitară specială care să fie la dispoziția școlilor din Turda pentru aprovizionarea cu alimente brute și pentru transportul mâncării în sistem de catering. Cât de scumpă ar putea fi o astfel de mașină la un buget de aproate 150 de milioane de lei, cât are Turda? Copiii și sănătatea lor nu pare să fie pe lista de priorități ai administrației locale. Combinațiile în schimb, sunt.
Directorul-adjunct al Colegiului Național Mihai Viteazu, Florin Potora neagă că ar fi dus mâncare cu mașina proprie către unități de învățământ din oraș. Nici nu explică însă cum s-a dus mâncarea de la cantina colegiului.
Directoarea CNMV, Codruța Andreica lipsea de la liceu în data de 14 februarie. Deși i s-a comunicat subiectul pentru care presa vrea detalii, nu revine cu telefon de clarificare.
În urma refuzului cadrelor didactice de a oferi clarificări, Politică și Putere a adresat solicitările de clarificare către Direcția de Sănătate Publică Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Directoarea Școlii Teodor Murășanu s-a pierdut pe drum
Celaltă directoare implicată în această poveste, Gianina Matei este și ea ”indisponibilă”. ”Domana director este la locația veche”, ni se spune la telefon. Nu, nu are telefon acolo, la locația de pe Barițiu a Școlii Teodor Murășanu, unde se spune că ar fi directoarea școlii . Cum sunt la 2 minute de școală, merg să o caut. Surpriză mare, cadrele didactice de acolo sunt șocate la ideea că directoarea ar putea fi în clădire. ”Întrebați femeia de serviciu, poate e pe undeva”, spune o profesoară. Resun la Școala Teodor Murășanu și mi se spune cu un ton jenat că directoarea ”poate e pe drum”. E posibil să fi fost pe ceva drumuri, însă sigur nu pe drumul spre locația secundară a școlii. Directoarea Școlii Teodor Murășanu nu răspunde nici la mobil.
A doua zi, trio-ul de directori e extrem de ocupat
Marți, 15 februarie directorii implicați în această poveste sunt complet ocupați. La Școala Teodor Murășanu e liniștea așa de mare încât intră mereu fax-ul. La Colegiul Național Mihai Viteazu, directoarea e ”indisponbilă”. Directorul adjunct Florin Potora, răspunde la telefon dar refuză să facă orice precizări. ”Aveți răspunsul meu la inspectorat”, spune Potora.
Nereguli grave în aprovizionarea cu alimente a cantinelor școlare
Potrivit unor modificări legislative noi, creșele de pe raza Turzii vor trece din administrare serviciilor sociale în administrarea Inspectoratului Școlar Județean. Ca să scape repede de niște cheltuieli, primarul Cristian Matei a propus Consiliului Local aprobarea procedurii de transfer. Acum este o perioadă de tranziție pentru administrarea creșelor dar cu repercursiuni asupra condițiilor sanitare de funcționare.
Mâncarea pentru creșe se gătește la cantina Colegiului Tehnic. Personalul ține de creșe și nu are nimic de-a face cu liceul, care doar a pus la dispoziție spațiile pentru gătit. Aflăm că administrator este ”Doamna Erika”. Surse din cadrul cantinei povestesc cum, în perioada de transfer a creșelor, cantina acestora a rămas fără servicii de aprovizionare cu alimente brute. Pe cale de consecință ”Doamna Erika” merge la cumpărturi pentru copii de creșă cu mașina personală, pe la supermarketuri prin Cluj. ”Doamna Erika” este foarte ocupată și nu poate explica cum se aprovizionează creșele. Nu ne poate spune nici dacă e adevărat că transportă alimentele pentru copii de creșă în portbagajul mașinii personale.
Ce ar trebui să verifice părinții și autoritățile?
Dincolo de cateringul făcut în portbagajul unui X3, atât părinții cât și autoritățile sanitare, dar chiar și profesorii ar trebui să știe că activitatea de gătit în cantinele școare trebuie să îndeplinească niște standarde de calitate. Acestea sunt stabilite prin legi și ordine de ministru. Sunt alimente permise și nepermise, este stabilită o piramidă alimentară, sunt stabilire reguli. Regula nu este să se cumpere alimentele cele mai ieftine ci alimentele care sunt bune și necesare. Nu sunt permise alimentele ne-etichetate nutrițional. Trebuie să fie asigurat un aport mai mare de fructe și legume, iar acestea trebuie să fie proaspete. Legea prevede că meniurile servite în cantinele școlarea sunt avizate de către personalul medical dar sunt aprobate de către conducătorul unității școlare.
Situația nu e la fel peste tot. În unele unități școlare lucrurile sunt în regulă. În altele, managementul lasă de dorit.
Condițiile de asigurare a meselor în cantinele școlare din Turda ar trebui să preocupe comitetele de părinți iar părinții ar trebui să se întrebe mai des ce mănâncă copii lor la cantina școlară, cât de proaspete sunt alimentele de bază din care se prepară mâncarea și în condiții sanitare este aceasta livrată și servită.