Consiliul Local Turda a votat în 27 septembrie 2021, un proiect de hotărâre privind zonarea orașului. Proiectul aduce cu sine impozite mai mari pentru turdeni. Însă adevărata poveste este despre aroganță, tupeu, minciună și abuz. În ședința Consiliului Local din 27 septembrie 2021, aleșii locali ai PNL au încălcat legea.
Cum orașul e moșia lor și a șefului lor de partid, peneliștii au inventat votul în absență. Doi consilieri locali și-au trimis votul pentru proiectele de hotărâre înainte. Consiliera Mara Sur a votat înainte cu trei ore de ședința inițială. Consilierul Igor Cojocaru cu doar o oră.
La o lună după, puși în fața unor plângeri trimise prefectului, povestea se schimbă. Cei doi susțin că erau prezenți dar nu se puteau conecta la lucrările ședinței.
Scandalul votului în absență nu se încheia însă aici și judecătorii vor avea ultimul cuvând de spus. Poate chiar și procurorii, dacă se trezesc din amorțeală.
Iată însă povestea unui abuz prin care aleșii locali ai PNL scot bani din buzunarele turdenilor.
Primăria Turda a transmis astăzi consilierilor locali un răspuns la o reclamație administrativă prin care consilierul PMP, Adrian Nap atrăgea atenția că votarea proiectului privind zonarea orașului s-a făcut ilegal cu numărarea votului a doi consilieri absenți.
Consilierul PMP i-a cerut Prefectului de Cluj dar și Primăriei Turda să demareze procedura de revocare a hotărârii Consiliului Local. Puși în fața plângerilor prealabile, liberalii de la Turda au modificat prin vot procesul verbal al ședinței ca să arate de fapt că cei doi au fost prezenți. Au numit modificarea procesului verbal drept ”îndreptarea unei erori materiale”. Cei doi consilieri incriminați și-au schimbat declarațiile, declarând că au urmărit ședința Consiliului Local Turda, au încercat să se conecteze dar nu au reușit.
Manevra de retușare a situației a dus însă la o minciună grosolană, aceea că proiectul de hotărâre a fost votat de 21 de consilieri locali.
Iată filmul evenimentelor:
27 decembrie 2021, Ora 10: 26, consilierul PNL Mara Sur transmite următorul mesaj. De remarcat timpul verbului din mesajul transmis. ”Bună ziua, nu o să pot să mă conectez la ședința de azi. Votul meu în ceea ce privește toate proiectele este PENTRU, iar avizul Comisiei 5 pentru proiectul 4.2 este FAVORABIL. O zi frumoasă!”
Ora 12:03, consilierul PNL Igor Cojocaru transmite următorul mesaj : Bună ziua! Sunt într-o zonă fără semnal. Votul meu este ”PENTRU”, la toate proiectele. Multumesc! La Mulți Ani!
În ambele mesaje nu există un vot individual. Pentru câte proiecte se votează ”Pentru”? 1,5, 20? Se votează ”pentru” și dacă se introduc noi proiecte pe ordinea de zi? Se votează pentru, orice propunere?
27 decembrie 2021, Ora 13.00, ora de începere a ședinței, la prezența nominală cei doi nu răspund cu ”prezent”. Secretatul Municipiului Turda îi declară absenți. Cei doi consilieri nu au fost prezenți online nici un minut pe durata ședinței și nu și-au exprimat votul prin intermediul platformei electronice de organizare a ședinței.
În cadrul ședinței consilierul USR Andrei Suciu anunță că cei trei consilieri USR se abțin de la vot și deliberări.
Ce a urmat?
Consilierul PMP, Adrian Nap înregistrează o plângere prealabilă către Prefectura Cluj și Primăria Turda, prin care se cere revocarea hotărârii Consiliului Local.
La o lună de zile, confruntându-se cu acuzația că au încălcat legea, secretarul Municipiului Turda și cei doi consilieri locali își schimbă declarațiile.
Nu reușesc însă să editeze și înregistrarea ședinței de Consiliu Local.
Minciuna Primăriei Turda : Procesul verbal al ședinței ordinare a ședinței Consiliului Local desfășurată în data de 27.12.2021, consacră faptul că la ședința menționată au participat 21 de consilieri locali exprimându-și votul cu ocazia aprobării Proiectului de act normativ 568/04.11.2021 privind stabilirea criteriilor de zonare (….) un număr de 21 consilieri locali.
Adevărul: Consilierii USR s-au abținut de deliberare și vot în cazul acestui proiect.