Tribunalul Cluj obligă Primăria Turda să facă publice procesele verbale de reparare a drumurilor

0
Whatsapp Image 2021 12 03 At 17 55 31

Tribunalul Cluj a admis astăzi în primă instanță o cerere importantă privitoare la Legea 544/2002, prin care Primăria Turda este obligată să comunice public procesele verbale lunare de constatare a îndeplinirii de către Domeniul Public Turda a sarcinilor contractuale privind serviciul public pentru construirea, modernizarea, exploatarea şi întreţinerea străzilor și drumurilor. Deasemenea Primăria Turda este obligată să plătească penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei, în condiţiile art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004.

Hotărârea este dată în primă instanță în dosarul 2323/117/2021 și poate fi atacată cu recurs în 30 de zile de la comunicare.

Obligă pârâtul (Municipiul Turda-nr) să comunice reclamantului pentru perioada mai 2019 – 2021, copii ale proceselor-verbale lunare de constatare a îndeplinirii de către S. C.D. P. SA T. a sarcinilor contractuale privind serviciul public pentru construirea, modernizarea, exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane din Mun. Turda, informaţii solicitate prin cererea înregistrată sub nr. 9439/22.04.2021. Obligă pârâtul să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere până l executarea obligaţiei, în condiţiile art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004.” – Hotărârea   233/2022 a Tribunalului Cluj

Cererea a fost formulată în contextul în care prin intermediul acestor procese verbale se poate progresul lunar al lucrărilor de reparare a drumurilor. Solicitarea de informații a fost făcută în contextul în care Domeniul Public Turda, companie cu unic acționar municipiul Turda are datorii de circa cinci milioane de lei. Datoriile companiei publice de la Turda au crescut de la 3,4 milioane lei în 2021 la 4,2 milioane lei în semestrul I al anului 2021. Dintre acestea, 2,1 milioane sunt datorii comerciale iar 1,6 milioane sunt datorii in legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului. Principalul debitor al firmei este chiar Primăria Turda care nu plătește la timp pentru lucrările efectuate.

Hotarârea 233/2022 a Tribunalului Cluj este foarte importantă deoarece în premieră o instanță de judecată admite că procesele verbale de decontare a lucrărilor de reparare a drumurilor sunt documente publice și nu documente cu caracter intern, așa cum susțin de regulă primăriile.

Repararea și întreținerea drumurilor sunt considerate potrivit legii drept un ”serviciu public” iar organizarea și funcționarea acestuia este reglementată de către OG nr. 71/2002. La atribuirea acestui serviciu public se încheie un contract, cu caiet de sarcini și prevederi speciale de control, descrise de actul normativ. De regulă primăriile preferă să delege acest serviciu public către o firmă subordonată Consiliului Local.

În baza contractului de delegare, controlul cu privire la modul de organizare și conducere a unui serviciu public de reparare a drumurilor se face în baza unor procese verbale în care se menționează lucrările efectuate și recepționate, întârzierile de lucrări, întârzierile de plăți.

Un alt punct important este acceptarea de către instanță a cererii prin care Primăria Turda e obligată să plătească penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei, în condiţiile art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004. Acest lucru ușurează mult executarea sentinței.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.