Găuri bugetare. Autoritățile ar trebui să explice cheltuirea a 22 de milioane de lei

0
Stirile Primariei Foto

Administrația locală de la Turda a făcut public bugetul detalitat al municipiului pentru anul 2022. Proiectul de buget prevede o creștere inexplicabilă a veniturilor proprii cu circa 20 de milioane de lei, față de anul 2021.

Deasemenea, autoritățile publice ar trebui să le explice consilierilor locali pe ce se cheltuie 22 de milioane de lei, scurși prin capitolele bugetului local.

Veniturile proprii programate în anul 2021 au u fost de 96, 34 milioane lei si 83, 3 milioane lei în 2022 și 87,2 milioane de lei în 2023. La finalul anului 2021, veniturile proprii realizate sunt de 82,314 milioane lei adică un grad de realizare de 85,44 %

În mod surprinzător, pentru anul 2022, proiectul de buget prevede că vor fi realizate venituri proprii de 100,5 milioane de lei. Creșterea care este mai mult din pix decât în baza unor resurse poate fi explicată cu una din două variante, fie administrația locală vrea să arate pe hârtie că dispune de resurse financiare pentru a accesa noi proiecte, fie administrația primarului Cristian Matei mai pregătește un împrumut.

Bugetul total general este estimat la 476,36 milioane. De subliniat este faptul că această cifră astronomică este obținută prin cumularea tuturor proiectelor cu finanțare europeană care sunt proiecte multi-anuale dar trebuie cuantificate în buget. Potrivit listei de indicatori sinteză, veniturile totale în 2021 au fost de 147, 899 milioane lei aceasta fiind cifra aproximativă a bugetului orașului pentru anul trecut. În jurul acestei cifre trebuie văzut și bugetul real al acestui an.

Dincolo de construcția pe hârtie a bugetului local, modul de cheltuire a banilor publici merită să fie controlat de către consilierii locali, în special de către opoziție. Administrația locală va cheltui peste 22 milioane de lei într-un mod ce trebuie lămurit mult mai clar.

Dincolo de cheltuielile de personal, estimate la 35, 6 milioane de lei sunt prevăzute în buget cheltuielile cu bunurile și serviciile. Aici lucruile se împart în două categorii, prima e cea a cheltuielilor cu utilitățile: apă, canal, electricitate, internet, cheltuieli poștate sau de transport.

O a doua categorie de cheltuieli din bugetul Turzii e complet netransparentă și niciodată administrația locală nu a detaliat pe ce se cheltuie banii. Aceste capitole bugetare figurează cu denumiri vagi de ”alte cheltuieli” sau ”alte bunuri și servicii”.

Politică și Putere vă prezintă lista cheltuielior bugetare ce ar trebui explicate:

– 3,519 milioane lei- Cheltuieli materiale și prestării servicii cu caracter funcțional

– 3,79 milioane lei- Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare

– 6,8 milioane lei- Reparații curente

– 576.000 lei- Alte obiecte de inventar

– 900.000 lei- Consultanță și expertiză

– 2,999 milioane lei – Cheltuieli judiciare și extrajudiciare.

– 4,547 milioane lei Alte cheltuieli cu bunuri și servicii

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.