Primăria Turda refuză înființarea unei comisii care să controleze lucrările din oraș

0
Whatsapp Image 2021 12 03 At 17 55 31

Administrația locală de la Turda refuză să supună spre dezbatere și vot în Consiliul Local Turda un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii speciale care să supravegheze calitartea lucrărilor din oraș.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către consilierii locali ai PMP, ca urmare a sesizărilor din spațiul public prin care lucrările din Turda sunt sub standarde.

Potrivit proiectului de hotărâre a PMP, Comisia mixtă de monitorizare a lucrărilor publice ar fi urmat să fie compusă din câte un reprezentant al fiecărui partid politic din Consiliul Local Turda, un reprezentant numit de Primar și un specialist voluntar din societatea civilă. Orice specialist în construcții din Turda, ar fi putut să se înscrie pentru selecția în această comisie. Rolul comisiei mixte ar fi fost acela de a monitoriza calitatea lucrărilor din oraș, în baza sesizărilor primite de la cetățeni.

Nap
Președintele PMP Turda, Adrian Nap cere o comisie pentru a monitoriza calitatea lucrărilor din oraș

Liderul PMP Turda, Adrian Nap crede că proiectul de hotărâre a fost ascuns în sertar în mod intenționat. ”Am primit un răspuns semnat de către un funcționar public că nu se impune o astfel de comisie. Răspunul este un abuz. Oportunitatea aprobării unui proiect de hotărâre este decisă prin vot de către Consiliul Local, nu de către un funcționar”, explică Adrian Nap, președintele PMP Turda.

Primarul Cristian Matei comite grave abuzuri, susține PMP Turda

PMP Turda a transmis că deciza de ascunde proiectele inițiate de PMP și refuzul de a le supune dezbaterii Consiliului Local constituie un abuz și o limitare ilegală a prerogativelor consilierilor locali. Cei de la PMP cred că responsabilitatea aparține primarului, care întocmește ordinea de zi a ședințelor.

”Turdenii trebuie să știe că în disperarea de a se agăța de scaunul care-i permite să controleze toată Turda, primarul Matei Cristian comite grave abuzuri penale, respingând cu de la sine putere sau prin intermediul acoliților ORICE inițiativă a consilierilor PMP Turda, care ar fi putut aduce un plus de mai bine pentru turdeni. Nici nu ne-a pus inițiativele pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local Turda, ca să poată minți în continuare că nu avem inițiative! Nici amendamentele prin care am demonstrat ilegalitățile care s-au făcut cu rezonarea localității, care a dus la o impozitare mai mare pentru turdeni, nu a vrut să le pună în discuție! Așa se manifestă un dictator, disperat că pierde puterea!”, au comentat cei de la PMP Turda.

Care e baza legală a propunerii PMP?

Potrivit articolului 127 din Codul Administrativ, Consiliile locale pot organiza, din proprie iniţiativă sau din iniţiativa primarului, după caz, comisii mixte formate din consilieri locali, funcţionari publici şi alţi specialişti, pe perioadă determinată. Componenţa comisiilor mixte, obiectivele şi perioada de desfăşurare a activităţii acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale. Şedinţele comisiilor mixte sunt publice .

Potrivit OUG 71/2002, privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local înființarea, organizarea, coordonarea și reglementarea serviciilor de administrare a domeniului public și privat constituie dreptul exclusiv al autorităților administrației publice locale, iar monitorizarea și controlul funcționarii și gestionării acestora intra în atribuțiile și responsabilitatea exclusiva a acestor autorități. Unul din pricipiile organizării serviciilor publice, inclusiv cel de întreținere a drumurilor este aceala al liberului acces la informații și consultarea cetățenilor.

O comisie mixtă, inclusiv cu reprezentanți, specialiști din societatea civilă ar fi permis o coordonare și un control al lucrărilor de reparații și reabilitări din oraș.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.