Se pregătesc să îngroape ”vaca de muls” ce administrează pădurile Turzii

0
Taieri Lemn 0

Timp de 17 ani, un srl aflat la mâna primarilor a exploatat pădurile a 10 localități din județul Cluj. Azi ”vaca de muls” a dat faliment iar gunoiul urmează să fie băgat sub preș.

Cristian Matei, primarul municipiului Turda este pe cale să înregistreze ceea ce se poate numi eșecul managerial al deceniului, în zonă: falimentul Ocolului Silvic Valea Ierii srl, o firmă ce administra fondul forestier al mai multor localități.

După mai bine de un deceniu în care pădurea Turzii a fost administrată ilegal, srl-ul ce administra pădurile a circa 10 localități a intrat în insolvență.

Prin încheierea civilă din 22 noiembrie 2021, pronunțată de Tribunalul Specializat Cluj, s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl, conform dosarului 901/1285/2021. Administrator judiciar provizoriu a fost numită societatea Insolv 2007 sprl.

Odată cu falimentul Ocolului Silvic Valea Ierii se bagă sub preș 20 de ani de administrare ilegală a pădurilor Turzii și a altor localități, asociate în Asociația Șoimul Arieș.

Trebuie remarcat faptul că La 31 martie 2021, datoriile către ANAF se ridicau la 1.193.571 lei. La 31.12.2020, însă, firma nu avea datorii către ANAF. Parcursul spre faliment al ocolului silvic a prins viteză în doar câteva luni din 2021 dar scâteia s-a aprins mult mai devreme.

Istoria țepei cu pădurile Turzii

Istoria administrării abuzive a pădurii Turzii a început în anii 2005-2007, când autoritățile de la Turda s-au prins de faptul că puteau administra fondul forestier al orașului, independent de ocoalele silvice de stat. Posibilitatea era prevăzută de lege iar Primăria Turda avea cereri de retrocedare a unor suprafețe de pădure. Miza era administrarea a peste 700 de hectare de pădure.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 81/31.05.2005 se aproba participarea municipiului Turda la constituirea Asociatiei „Soimul Aries”, în vederea administrarii fondului forestier. Hotărârea de Consiliu Local, la data adoptării era una legală însă exista și o șmecherie.

Încă din 2004, prin Legea 120/2004 care completa OUG 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, era prevăzut faptul că structurile silvice proprii autorizate, constituite de către unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţii formate exclusiv din unităţi administrativ-teritoriale, au personalitate juridică şi funcţionează ca regii publice locale cu specific exclusiv silvic.

Asociația Șoimul Arieș și primarii ce erau reprezentanții localităților au ales însă să ignore prevederile legii. Au constituit o societate cu răspundere limitată: SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl. Diferența dintre un srl și o regie locală cu specific exclusiv silvic era dată de modul diferit de administrare a bunurilor. Potrivit legii o regie era obligată să păstreze doar o cotă mică de profit, restul urmând să se verse în bugetul administrațiilor locale. Cu un srl scos de sub control public direct, primarii din Asociația Șoimul Arieș puteau face ce credeau ei de cuviință. Așa a apărut un srl ce făcea un profit pe care nu-l mai controlau decât primarii. Sau doar unii dintre ei.

Consiliile Locale erau excluse din administrarea și controlul direct al acestei companii. Srl-ul nu era nici măcar o companie cu capital public, deoarece era înființat de Asociația Șoimul Arieș care era un ong, o persoană juridică de drept privat.

Prevederea că pădurile aflate în proprietate publică trebuie administrate de regii de interes local a rămas neschimbată timp de 17 ani. Nimeni nu s-a sesizat, până recent, că artificiul inventat în 2005 era de fapt o ilegalitate. SRL-ul care a functionat ca ocol silvic a fost înregistrat în data 24 Ianuarie 2006 și a funcționat nestigherit până recent. Ministerul Pădurilor a confirmat în 2019 că nu era înregistrat ca regie silvică.

Epoca Matei și drumul spre faliment al Ocolului Silvic

La 28 mai 2013, pe cand primarul Cristi Matei nu era decat un simplu consilier local la Turda, se lua în discuție în Consiliul Local proiectul ce prevedea acordarea unui mandat special reprezentantului Municipiului Turda în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia Şoimul Arieş, în vederea exercitării drepturilor de asociat. USL preluase puterea în Consiliul Local iar liderii politici ai acestei alianțe preluau puterea de la fostul PDL. Pe listă de interes se aflau apa și pădurile, adică Compania de Apă Arieș și Asociația Șoimul Arieș. Până la finalul anului, liderul USL Cristian Matei le controla pe amândouă.

Proiectul din 2013 a fost iniţiat de consilierii Roş Nicolae (PSD) şi Crişan Rozalia (PPDD) şi îl avea drept beneficiar pe liderul USL din Consiliul Local, Matei Cristian, acesta fiind desemnat drept reprezentantul forului deliberativ în AGA. Cristian Matei și-a păstrat poziția de reprezentant al Turzii în AGA la Șoimul Arieș permament, după anul 2013, până în prezent. Mai mult, a fost desemnat președinte al acestui for.

Asociația Șoimul Arieș avea datoria să supravegheze modul de administrare al firmei pe care o înființase în 2006. Din 2013, anul ascensiunii lui Matei la șefia silviculturii zonale, până în 2021, datoriile Ocolului Silvic au crescut de la an la an.

Exact la 3 luni de la alegerea sa ca primar, Consiliul Local al municipiului Turda, întrunit în şedinţa extraordinară în data de 05.09.2016, decide să-l reconfirme pe Matei ca și lider zonal al silviculturii : “Se acordă mandat special domnului Matei Cristian Octavian, reprezentant al Municipiului Turda în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia Şoimul Arieş, să voteze în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor ce va avea loc la sediul societăţii din comuna Valea Ierii, nr. 107”.

Performanțele despre managementul ocolului silvic vorbesc de la sine. În 2013, Ocolul Silvic Valea Ierii srl avea datorii de 327.723 de lei. În 2016, anul reconfirmării lui Matei în funcție acestea ajunseseră la cifra de 772.857 lei. Ocolul Silvic avea în 2016 o cifră de afaceri de 2,613,046 lei, venituri de 2,622,573 lei și cheltuieli de 2,416,054 lei. Profitul net era 177,781 lei.

Consiliilor locale nu li se spunea că administratorul pădurilor se îndrepta spre faliment. Practic, sub mandatul lui Cristian Matei la Asociația Șoimul Arieș, se dublau datoriile firmei care administra fondul forestier a 10 localități.

În 2019, primarul Cristian Matei propunea Consiliului Local Turda adoptarea Hotărârii nr. 44 privind aprobarea contractului de administrare dintre Municipiul Turda şi Ocolul Silvic Valea Ierii. Între 2013, anul numirii sale la șefia Asociației Șoimul Arieș și 2021 anul falimentului Ocolului Silvic, primarul Turzii nu a venit niciodată cu regularitate în fața Consiliului Local pentru a prezenta modul în care este administrată pădurea Turzii. E drept, nici consilierii locali nu s-au grăbit să-i ceară primarului explicații deoarece acesta avea și calitatea de șef de partid. Era șeful pe linie politică a consilierilor locali ce dețineau majoritatea în Consiliul Local.

Prin aprobarea contractului de administrare, în 2019, pădurea Turzii a fost atribuită din nou ilegal srl-ului care azi se dovedește falimentar. Abia după ce presa locală a sesizat organele de cercetare penală, primarii au realizat că trebuie să schime lucrurile. Au adoptat silențions hotărâri de Consiliu Local de înființare a unui nou operator silvic.

Din 2005 de la înființarea asociației ”Șoimul Arieș”, bugetele locale repartizau o sumă anuală pentru funcționare. În 2006, spre exemplu, contribuția Turzii era de 15.625 lei anual. Nici primarul Tudor Șetefănie, nici Cristian Matei, reprezentantul Turzii în AGA la Șoimul Arieș nu au prezentat rapoartele financiare și modul în care Asociația a funcționat în ultimii 17 ani.

Cristian Matei se visează a fi un lider regional. În mod ironic, în postura de șef regional al silvicultiurii a eșuat. Avea toate pârghiile legale și instituționale să monitorizeze funcționarea Ocolului Silvic Valea Ierii srl, să ceară schimbarea managementului sau să propună schimbări semnificative în administrarea pădurilor din zonă astfel încât să nu se ajungă la faliment. Merită să ne întrebăm cum poate falimenta un srl care nu are altceva de făcut decât să administreze un patrimoniu de câteva zeci de milioane de euro. Nu orice fel de patrimoniu ci unul deosebit de profitabil, precum e o pădure. Totuși s-a ajuns la faliment.

SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl dă faliment sub mandatul lui Cristian Matei, președinte al Asociației Șoimul Arieș.

În 2019, când propunea Consiliului Local Turda prelungirea contractului de administrare a pădurii Turzii în favoarea Ocolului Silvic Valea Ierii, firma avea datorii către ANAF de 359.092 lei, separat de datoriilor curente. Nici atunci, dar nici în anii anteriori Consiliul Local Turda, adevăratul gestionar al patrimoniului public al orașului nu a fost înștiințat cu privire la aceste aspecte.

Timp de 17 ani, un srl aflat la mâna primarilor a exploatat pădurile a 10 localități din județ.

Azi ”vaca de muls” a dat faliment iar gunoiul urmează să fie băgat sub preș.

Fapte ce merită cercetate

Datoriile Ocolului Silvic ce administrează pădurile a 10 localități s-au dublat în intervalul 2013-2016, fără ca să existe reacții publice din partea primarilor din Asociația Șoimul Arieș ce era acționarul acestei firme.

Consiliile locale asociate nu au fost înștiințate cu privire la situația financiară a administratorului pădurilor proprietate publică.

Primarii au cerut prelungirea contractelor de administrare, în mod nelegal și fără să înștiințeze Consiliile Locale asociate cu privire la dificultățile financiare ale Ocolului Silvic.

Întrebări care merită un răspuns

– De ce primarul Municipiului Turda nu a prezentat Consiliului Local Turda rapoarte periodice de informare privind funcționarea Asociației Șoimul Arieș, în calitatea sa de reprezentant al municipiului Turda în această asociație?

– De ce nu a prezentat anual Consiliului Local Turda rapoartele de activitate ale SC Ocolul Silvic Valea Ierii privitoare la administrarea pădurilor Turzii?

Cum și-a exercitat Asociația Șoimul Arieș atributele de monitorizare și control asupra managementului ocolului silvic, în perioada 2013-2021?

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.