O zi din viața Primarului

0
Primarul

Primarul se trezește de dimineață, e ora 7 și merge pe jos la serviciu. Vrea să ajungă cu câteva minute mai repede pentru a fi sigur că poate programa pe agenda de lucru a zilei posibile întâlniri omise de ieri. Se intâlnește cu câțiva locuitori cărora le zâmbește și cu care schimbă câteva cuvinte. Îi întreabă daca totul e în regulă în cartierul lor, dacă au o problemă. Îi promite unuia că va trece curând pe strada lui când află că sunt ceva probleme cu fluidizarea traficului. Primarul vrea să înțeleagă exact care e problema la fața locului.

Ajunge la Primărie la 7.50 iar în fața porții așteaptă câțiva oameni. Deși programul nu a început, le deschide larg ușa să intre în primărie ca să nu stea în frig. La punctul de acces îl roagă pe polițiștii comunitari să-i îndrume pe oameni spre birourile la care au venit și le spune tuturor că dacă nu se descurcă pot să urce pentru un minut la el în birou.

Urcând pe scări, Primarul se intersectează cu angajați din Primărie care-l privesc relaxați și fericiți că au așa șef capabil care vine la serviciu devreme, treaz și conștient de rolul lui. Primarul răspunde cald la salutul angajaților și îi întreabă daca totul e în regulă. Află că la audiențe s-au mai înscris 10 oameni, în plus. Primarul intră în birou și o roagă pe secretară să contramandeze alte întâlniri pentru a-și prelungi programul de audiențe astfel ca și noii înscriși să poată vorbi cu el.

Secretara îi aduce un ceai de mușețel, bătura favorită a Primarului.

Primarul merge spre camera de audiențe cu 10 minute mai repede, dorește să vorbească înainte cu managerul public despre probeleme cele mai serioase sesizate de oameni. Viceprimarul ciocăne la ușă și spune că pentru 10-15 minute vrea să participe și el la audiențe deoarece niște probleme par de competența lui. Primarul îi strânge călduros mâna și-l invită să ia loc.

Primarul începe auditențele, nimerește niște oameni care nu prea știu vorbi. Îi roagă să fie liniștiți să zică cum pot că el nu pleacă de acolo până nu înțelege exact problema. Fiind o fire bună, blândă, empatică dar totuși rațională și lucidă, primarul este impresionat de problemele unor cetățeni: caută deja în minte cum să suplimenteze niște porții la cantina socială, se gândește cum să contecteze niște străzi la alte lucrări de asfaltare, ba chiar din inițiativă proprie se interesează la Șomaj dacă nu sunt niște cursuri de pregătire profesională pentru o persoană ce căuta un loc de muncă.

După audiențe ținute de dimineață, ca oamenii să nu aștepte, primarul se întâlnește cu șefii de servicii. Câțiva vin câteva idei bune, alții atrag atenția că se fac niște greșeli în administrație în oraș. Primarul îi felicită pe primii și le mulțumește celor din urmă. Primarul este întotdeauna atent să recunoască valoarea subordinaților lui mai ales atunci când aceștia au idei bune. Niciodată nu și-ar permite să-i jignească, să strige la ei ori mai grav să-i înjure.

Primarul aflase la audiențe că s-au făcut câteva nedreptăți administrative și dă dispozițiile de rigoare să fie corectate deoarece nu e drept ca oamenii care l-au votat să sufere în continuare. Primarul le prezintă subordonaților lui documentele semnate și le cere politicos să facă un efort astfel încât toate cererile oamenilor să fie rezolvate chiar mai repede de termenul legal de răspuns.

La amiază, după audiențele prelungite, primarului merge la masă, își plătește consumația, felicitând ospătărița pentru meniul zilei bine ales. Nu ar accepta niciodată să primescă nici cel mai mic lucrur nemeritat.

După masă are întâlniri cu oameni de afaceri și alți politicieni cu care discută cu pasiune despre cum se poate moderniza orașul lui. Primarul chiar are o izbucnire când unul dintre aceștia îi sugerează că i-ar putea da mită. Primarul nu a luat mită niciodată nici el nici vreun membru al familiei. Serile și nopțile lui sunt senine și liniștite: doarme bine, e mulțumit de lucrurile bune și bine făcute din orașului lui.

Toți cei care au citit asta sunt așa de impresionați încât fiecare a simțit nevoia să lase un comentariu la acest text.

Poți și tu adăuga ce a mai făcut Primarul în ziua lui de muncă.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.