50.000 de euro disponibili pentru ong-urile și grupurile de inițiativă din Turda

0
1zzzzz

ONG-urile și grupurile de inițiativă civică din Turda pot accesa fonduri nerambursabile în valoare de 245.000 de lei pentru proiectre de educație și mediu, a anunțat Fundația Comunitară Cluj.

Proiectele se pot depune până la 20 decembrie 2021 și vor fi finanțate de LIDL România. Turda a fost selectată alături Botoșani, Buzău, Craiova și Lugoj.

Deși proiectul de finanțare este unul generos, modul de organizare și calendarul înscrierilor ridică semne de întrebare cu privire la derularea programului.

Deși în anunțul oficial se precizează că în perioada 24 noiembrie-20 decembrie organizațiile civice din Turda putea redacta și transmite proiecte, organizatorii campaniei au anunțat că perioada de aplicații a fost deschisă doar de astăzi, 8 decembrie 2021.

Este destul de dificil dacă chiar nu imposibil să redactezi în 12 zile un proiect sustenabil care să intre într-o procedură competitvă corectă. Dacă ONG-urile se mai pot descurca, pentru așa numitele grupuri civice, redactarea unor astfel de proiecte reprezintă o adevărată provocare.

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Turda. Aflat la ediția a III-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

Pe plan local, programul este coordonat de Fundația Comunitară Cluj și dispune de 245.000 lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs, la care pot aplica, în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2021, organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de locatari) care vor desfășura activitățile propuse în municipiul Turda.

Direcțiile de intervenție ale programului la Turda au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, programul își propune să susţină idei de proiecte pentru protecția mediului, sau de îmbunătățire a spațiului urban comun (spații pe malul râului Arieș, alte spații comunitare în cartiere sau instituții publice unde publicul nu are momentan acces), care vor conține totodată şi o componentă de educație şi participare comunitară, cu accent pe dezvoltarea spiritului civic la adulți.

Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare non-formală, grădini urbane comunitare, spații verzi experimentale și alte idei ce contribuie la reconectare şi socializare pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizații, unități de învățământ care propun activități complementare ce contribuie la întărirea relațiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în rețele de organizații, care au o componentă clară de protecție a mediului sau de îmbunătăţire a unui spațiu public urban, și care sunt totodată axate pe educație. De asemenea sunt așteptate proiectele care, prin intervenții în spațiul public adresate unui număr cât mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact și sunt ușor transferabile.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.