Administrația locală de la Turda este acuzată pe rețelele de socializare că a tăiat un brad argintiu impresionant din curtea Liceului Dr. Ion Rațiu Turda, de pe strada Ștefan cel Mare. Bradul a fost montat în fața Primăriei Turda.
Acțiunea a fost descrisă de turdeni drept o prostie și o manifestare a unui egoism pur.
Un brad trăiește la noi în jur de 120 de ani. Doar brazii de peste 30 de ani pot produce conuri și din puținele semințele care ajung în pământ, doar una germinează. După un an de germinare, din pământ iese un firicel abia observabil de brăduț. El va supraviețui dacă nu e mâncat de animale, dacă nu e rupt de vânt, dacă nu e distrus de oameni. Unui brad îi trebuie aproape 12 ani pentru a crește până la la doi metri.
Bradul tăiat în câteva minute de Primăria Turda avea în jur de 50 de ani.
În alte orașe ale lumii copacii sunt protejați
Administrațiile locale au taxe mai scăzute pentru constructorii ce acceptă să protejeze copacii, se acceptă donații de copaci adulți ce sunt extrași din locurile lor și plantați pe domeniul public, sunt stabilite ordine de protecție pentru copacii adulți prin care tăierea este considerată infracțiune.
Peste tot în lume, dar mai ales pe continentul nord american, orașele adoptă măsuri de protecție a copacilor, în special a copacilor adulți. Iată câteva exemple, alese la întâmplare, cu mențiunea că regulile de protejare a copacilor sunt întâlnite peste tot în lume.

În Colwood, un oraș cu 17.000 de locuitori din British Columbia, Canada, este protejat prin decizie a autorităților locale, orice copac mai mare de 60 de cm. Tăierea lor este interzisă.
Atunci când copacii vechi constituie un pericol, aceștia sunt relocați. Relocarea copacilor vechi se face în toată lumea civilizată, fie că vorbim de orașe mici sau mari, cunoscute sau necunoscute nouă. Consiliului Local din Atascadero, California a aprobat mutarea unui stejar plantat în 1915. Copacul nici măcar nu era într-o zonă istorică, ci la o intersecție de stradă.
Orașul Vienna din Virgina SUA are o regulă simplă, pentru fiecare copac eliminat din cauza unei boli sau accidental, se plantează imediat un alt copac în loc. În plus, taxele sunt mai mici pentru constructorii care se angajează să protejeze copacii indiferent că e vorba de lucrări publice sau private. Municipalitatea din Vienna anunță chiar și faptul că acceptă donații în copaci, care să fie plantați pe domeniul public.
În lumea civilizată se pot emite chiar și ordine de protecție a copacilor (Tree Preservation Orders) prin care tăierea unui copac devine infracțiune. Aceste ordine legale pot fi cerute de orice cetățean pentru orice tip de copac care are un impact semnificativ pentru zonă. Peste 25 de mari orașe ale Europei au stabilite condiții clare de emitere a Tree Preservation Order.
Orașele Europei, de la Sud la Nord, din Spania până în Suedia, au reguli clare de protecție a copacilor, inclusiv prevederi de relocare a copacilor adulți.