Compania de Apă: Lucrările din Băile Sărate Turda au fost urgente pentru a evita inundarea unor locuințe

0
Canalizare Prin Sit-ul Protejat Natura 2000. ”nu E O Lucrare Pe Proiectul European”, Confirmă Mihaela Sârb, Manager Poim

Lucrările de canalizare pluvială efectuate de Compania de Apă Arieș Turda în perimetrul Sitului protejat Natura 2000 din Băile Sărate s-ar datora unor urgențe, se arată într-un răpuns al companiei publice. Canalizarea pluvială construită are rolul, potrivit CAA, să înlăture riscul major de inundare a unor proprietăți private, inclusiv a unor locuințe.

Politică și Putere a relatat în urmă cu o săptămână că operatorul public de apă-canal de la Turda execută lucrări neautorizate de canalizare pluvială pe strada Drumul Ceanului, în perimetrul sitului protejatat Natura 2000 Sărăturile și Ocna Veche.Canalizarea pluvială construită prin pădure era lângă un teren aflat în proprietatea primarului Turzii și al soției acestuia. Apa pluvială era deversată în pădure și nu în rețeaua de canalizare a orașului.

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a confirmat pentru Politică și Putere că nu sunt emise autorizații sau avize de mediu pentru lucrări de canalizare de ape pluviale în Băile Sărate Turda, pentru Compania de Apă Arieș sau Primăria Turda.

Compania de Apă nu a precizat dacă avea însă avizele de mediu necesare și nici dacă deținea autorizațiile specifice de la Primăria Turda.

”În urma amplelor lucrări de reabilitare/modernizare a infrastructurii rutiere pe un număr de 20 de străzi din zona Băi Sărate, desfășurate de Municipiul Turda în cadrul proiectului european finanțat prin POR, în mai multe zone s-au constatat probleme în colectarea apelor pluviale, ca atare, în urma unei notificări din partea autorităților locale, CAA în calitate de administrator al rețelei de apă/canalizare și canalizare pluvială a intervenit pentru remedierea problemelor sesizate și pentru evitarea unui risc major de inundare a unor proprietăți private, inclusiv a unor locuințe”, se arată într-o adresă de răspuns a Companiei de Apă Arieș, ca urmare a unei solicitări formulate de Politică și Putere. Compania de Apă explică faptul că lucrările de asfaltare s-au efectuat în limitele cadastrale ale străzilor. Celelalte lucrări în afara limitelor cadastrale, lucrări situate tot pe domeniul public și care sunt strict necesare pentru funcționalitatea proiectelor, cad tot în sarcina autorităților publice locale.

”Pe parcursul lucrărilor s-au constatat două probleme majore de natură tehnică în colectarea și descărcarea apelor pluviale, și anume că apele pluviale colectate/deversate sunt în cantități semnificativ mai mari ca urmare a asfaltărilor din zonă iar rigolele de colectare a apelor pluviale existente, rigole care nu fac obiectul proiectului european, devin insuficiente pentru a dirija în mod corect și eficient apele spre emisarii din zonă. În consecință CAA a realizat în regim de urgență lucrări de întreținere la sistemul de descărcare a apelor pluviale mărind secțiunea pe care acestea se descarcă deoarece în urma asfaltării străzii Alexandru Borza, volumul de apă colectată a crescut exponențial iar rigola existentă nu mai făcea față, existând un risc major de inundare a unor proprietăți private”, se arată în comunicatul Companiei de Apă Arieș.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.