Canalizare prin sit-ul protejat Natura 2000. ”Nu e o lucrare din proiectul european”, confirmă surse din CAA

0
Canalizare Prin Sit-ul Protejat Natura 2000. ”nu E O Lucrare Pe Proiectul European”, Confirmă Mihaela Sârb, Manager Poim

O lucrare de canalizare pluvială cu avize neclare este derulată de Compania de Apă Arieș în perimetrul sitului ROSCI0223 Sărăturile și Ocna Veche, declarat prin Ordinul Ministerului Mediului 1967/2007 și în Rezervația Naturală 2343 Sărăturile și Ocna Veche. În zona de desfășurare a lucrărilor sunt absente orice plăcuțe informative privitoare la derularea lucrării.

Managerul de proiect în cadrul proiectului de extindere a rețelei de apă și canal, din cadrul Companiei de Apă Arieș a confirmat faptul că lucrarea nu face parte din proiectul european. ”Nu avem lucrări de construcții sau muncitori pe pe proiect care să facă vreo lucrare în Băile Sărate”, a confirmat Mihaela Sârb, Șef UIP POIM din cadrul Companiei de Apă Arieș.

Efectuarea lucrărilor în perimetrul ariei protejate a fost sesizată de către locuitorii străzii Drumul Ceanului. Lucrarea de canalizare a apelor pluviale se face la limita unui teren de 826 de metri pătrați care se află în proprietatea primarului Cristian Matei și a soției lui. Terenul figurează în mod inexplicabil ca și curți construcții deși se află în perimetrul ariei naturale protejate. Deasemenea în actele de carte funciară nu sunt prevăzute sarcini.
Potrivit OUG 57/2007, ariile naturale protejate și coridoarele ecologice ”vor fi evidențiate în mod obligatoriu de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate imobiliară în planurile naționale, zonale și locale de amenajarea teritoriului și de urbanism, în planurile cadastrale și în cărțile funciare”. Rămâne un mister cum terenul din Băile Sărate al primarului Turzii e un teren ”liber de sarcini”.

Lucrătorii Companiei de Apă au evitat să spună la ce lucrează

Pe șantierul proaspăt apărut pe strada Ceanului FN erau trei muncitori ai Companiei de Apă Arieș. Oamenii sunt contrariați că cineva întreabă dacă există vreo plăcuță de identificare a lucrării. ”Acum vine șeful” , arată unul din oameni, spre o mașină cu însemnele CAA ce apare la fața locului. Este a doua mașină a firmei iar omul din mașină spune că el nu e șef de lucrare și că n-are nicio treabă cu lucrarea. Era doar în trecere pe acolo. Arată spre unul din cei trei muncitori ca fiind șeful de echipă. Oamenii sunt stânjeniți de situație dar n-au ce face, își fac treaba pentru care au fost trimiși. Evită în primă fază să spună la ce lucrează.

Între timp Compania de Apă Arieș confirmă că lucrarea nu e finanțată din fonduri europene. ”Nu avem lucrări sau muncitori pe proiectul european în Băile Sărate” declară Mihaela Sârb, șefa Unității de Implentare a proiectului european. Municitorii nu știu dacă lucrarea e plătită din fonduri publice sau e la comandă privată. Într-un final admit că știu totuși ce se lucrează acolo: e o lucrare de canalizare pluvială. Ca apa să nu mai treacă peste parcela primarului, Compania de Apă o captează și o deversează undeva prin pădure.

Prin zonă au trecut și polițiștii comunitari, au văzut lucrarea dar nu s-au obosit să verifice dacă există vreo autorizație. Ar fi fost o sinucidere profesională garantată.

Potrivit legii, serviciul de canalizare include și evacuarea apelor pluviale și de suprafață din intravilanul localităților iar apele pluviale sau de suprafață colectate de pe teritoriul localităților trebuie deversate în canalizare și epurate.

Am cerut lămuriri Companiei de Apă Arieș, Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului

Prin adrese transmise azi autorităților am solicitat să se facă publice documentațiile de avizare de mediu pentru lucrări de canalizare a apelor pluviale în perimetrul sit-ului Natura 2000 Sărăturile și Ocna Veche Turda. S-au solicitat copii după avizele de mediu pentru lucrarea menționată și copii după autorizațiea de construire, certificatul de urbanism, precum și devizul de lucrări.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.