Siturile protejate de la Turda rămân întregi în rapoartele de mediu ale ADR Nord Vest

0
Siturile  Protejate De La Turda Rămân întregi în Rapoartele De Mediu Ale  Adr Nord Vest

Astăzi de la 16.00, Agenția Pentru Protecția Mediului Cluj va discuta într-o dezbatere publică, în sistem de teleconferință Raportul de Mediu final pentru Planul Operațional Regional NV 2021-2027.

Documentul a fost redactat în forma finală după o serie de consultări cu autoritățile locale. Raportul de Mediu pentru POR 2021-2027 va permite monitorizarea proiectelor europene din perspectiva protecției mediului.

În Raportul de Mediu final se arată că ”Doar arealul Băile Felix din structura comunei Sânmartin, judeţul Bihor este declarată staţiune balneo-climaterică în Regiunea NV”. Informația este una falsă. Prin Hotărârea de Guvern nr. 926 din 8 decembrie 2016 s-a completat lista statiunilor balneo-climaterice cu cinci noi poziții printre care arealul Băile Turda, judeţul Cluj, arealul balneoclimatic din structura comunei Ocna Şugatag, judeţul Maramureş și comuna Tinca, judeţul Bihor.

Funcționarii publici din Primăria Turda au fost incapabili să se asigure că în Raportul de Mediu final municipiul Turda este menționat corect ca stațiune balneo-climaterică.

Sărăturile și Ocna Veche, situl protejat de la Turda are 140 de hectare

Vestea bună, pentru protecția mediului este aceea că situl protejat Sărăturile și Ocna Veche- Natura 2000 de la Turda e menționat în Raportul de Mediu final cu suprața de 140 de hectare. Deasemenea rezervația naturală Sărăturile și Ocna Veche sunt menționate în Raportul finla de mediu cu suprafața de 100,9 hectare.

Siturile  Protejate De La Turda Rămân întregi în Rapoartele De Mediu Ale  Adr Nord Vest

În urmă cu un an, ministrul Costel Alexe propunea la presiunea politică a primarilor modificarea limitelor unor arii protejate din România. Printre acestea se afla și rezervația naturală de la Turda care urma să piardă peste 90 de hectare. Propunerea de atunci era ca situl protejat de la Turda să rămână pe doar 9, 8 hectare. Organizațiile de mediu au reacționat la nivel național iar proiectul a fost abandonat. Intenția autorităților de a distruge rezervația naturală de la Turda a fost sesizată de grupul de mediu ”Stop Defrișărilor”.

Ulterior, funcționari publici din Ministerul Mediului au falsificat limitele rezervației naturale de la Turda pentru a permite autoriăților locale să semneze un contract cu fonduri europene.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.