Compania de Apă poluează râul Arieș. Apele Române promit că investighează

0
Compania De Ap Polueaz R Ul Arie Apele Rom Ne Promit C Investigheaz

Operatorul public de apă de la Turda, Compania de Apă Arieș, a început să deverseze ape de canalizare netratate, în râul ce traversează orașul.

Deversarea de ape de canalizare a fost sesizată de turdenii care se plimbau pe malul Arieșului.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş promite să investigheze situația.

UPDATE: Ulterior publicării articolului, Călin Fork, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş a precizat că operaratorul de apă de la Turda a obținut din luna iunie 2021 o autorizatie de gospodarire a apelor pentru reabilitarea retelei de apă canal. Autorizația permite pentru perioade determinate de timp evacuarea de ape poluatoare în râul Arieș. Puteți constata că, la ora la care vă sun (ora 5.05 PM), deversarea de ape a fost oprită, a mai adăugat Călin Fork.

Potrivit martorilor oculari, deversarea de ape de canalizare a fost observată cu începere din 25 octombrie și este la un debit crescut. Situația s-a menținut și în 26 octombrie când oamenii au sesizat uin miros de canalizare care s-a răspândit pe tot malul răului, paralel cu strada Constructorilor.

Deversarea de ape de canalizare neepurate se face prin gura situată la circa 300 de metri în aval de unitatea de pompieri, pe malul drept al râului.

Deversarea de ape menajere neepurate reprezintă atât o încălcare a Regulamentului de apă și canal din aria de delegare a Asociației Apa Văii Arieșului dar și o încălcare a normelor de mediu și a legislației specifice. Potrivit legii, deversarea de ape ne-epurate este interzisă, cu excepția situațiilor accidentale sau create de catastrofe naturale. În acest caz, ar putea fi vorba de lucrările de modernizare a rețelei, care nu se încadrează în situațiile accidentale descrise norme.

Călin Fork, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş a precizat pentru Politică și Putere că Apele Române vor investiga situația dar că e nevoie și de o sesizare scrisă. Acesta a mai arătat că operatorul de apă de la Turda a cerut și a obținut derogări prin care s-a permis deversarea de ape netratate în rîul Arieș dar a fost vorba de situații accidentale când senzorii din rețeaua de canalizare nu au mai funcționat. Deversarea de ape poluate în râu s-a făcut prin gurile de evacuare din zona cartierului Poiana.

Compania de Apă Arieș a refuzat să răspundă unei solicitări scrise de a comenta sau a explica situația.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.