Campania ”Good Food Good Farming” desfășurată de Slow Food Turda pe parcursuil lunii octombrie are în calendar cinci evenimente în care vor fi dezbateri, discuții, schimburi și acțiuni educative cu privire la evoluția actuală a politicilor agricole comune.
Pe parcursul lunii octombrie au fost organizate discuții cu fermierii din zonă și evenimente culinare.
În 3 octombrie au avut loc discuții cu fermierii iar în 16 octombrie a fost organizat la Centrul Gastronimic Turda, de pe strada Gheorghe Lazăr un Disco Soup.
În urmă cu 8 ani, în Germania, voluntarii rețelei Slow Food au creat un eveniment unic prin care au gătit mâncare pentru circa 8000 de persoane folosind produse alimentare pe care altfel le-am arunca. Această ”petrecere cu supă”, cum ar suna într-o traducere hazardată, a fost de fapt o acțiune de protest împotriva risipei alimentare.
Salvând 25% din alimentele pe care le aruncăm ar fi destul pentru a hrăni 870 de milioane de oameni ce suferă de foame, în lume, precizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FA0).
Seria activităților continuă cu un minifestival gastronomic programat în data de 23 octombrie, în curtea Centrului Gastronomic de pe strada Gheorghe Lazăr, când fermierii locali și consumatorii de hrană sănătoasă vor putea discuta ce trebuie făcut pentru a economisi hrana, dar și de a găsi utilitate alimentelor “urâte” care nu sunt acceptate de marile lanțuri alimentare. Evenimentul va fi urmat de Trandiționalul Brunch.
Luna ”Good Food Good Farming” se încheie pe 27 octombrie cu o plimbare prin via ”La Salina”, unde consumatorii de vinuri din România sunt asteptați la o degustare și la discuții despre importanța producției si a consumului local.
Știai că la Turda se îmbuteliază anual peste 300.000 de sticle de vin 2019, din struguri culeși de pe o suprafața de peste 40 de hectare. E vorba de plantația viticolă refăcută pe dealurile de la Durgă, de Crama La Salina.
Acțiunile Slow Food Turda sunt parte a unei campanii europene care își propune în principal să conștientizeze în mintea oamenilor și a decidenților politici că accesul la o hrană sănătoasă este una din componentele fundamentale ale condițiilor bune de viață și că un astfel de obiectiv nu poate fi atins dacă politicile agricole comune, stabilite la nivelul UE nu includ sustinerea producțiilor ecologice și nu încurajează limitarea risipei alimentare.