Un proiect de act normativ propus de administrația locală de la Turda ar urma să aloce bani pentru premierea sportivilor, în detrimentul elevilor turdeni.
Proiectul este supus dezbaterii publice și poate suferi modificări.
Proiectul inițiat de către primarul Turzii, Octavian Cristian Matei urmărește să stabilească o metodologie de premiere a performanței sportive și școlare. Actul normativ este supus dezbaterii publice și urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.
În forma în care a fost aprobat, documentul este de fapt o păcăleală menită să aloce bani preponderent sportivilor iar ținta evidentă e handbalul și voleiul. Prin actul normativ propus de primar sunt sacrificați elevii care participă la concursurile naționale. Sunt însă premiați pe criterii neclare sportivii. Asistăm la o încercare de supra-finanțare a sportului prin prevederi neclare și după criterii netransparente.
Primăria Turda a eliminat prevederea referitoare la premierea elevilor ce au participat la concursurile naționale pe discipline de învățământ dar au introdus prevederea că sunt premiați elevii care au luat nota 10 la exemenele de bacalaureat și evaluarea națională. Bacalaureatul și Evaluarea Națională sunt examene de absolvire și nu concursuri pe discipline, astfel încât nu există bază legală pentru premierea acestor elevi în baza OUG 114/2018. Se pot acorda bani sub forma unor granturi de studii. Putem accepta un artificiu juridic pentru premierea elevilor, deoarece ori ban alocat educației e sustinere a societății, în ansamblul ei.
Baza actului normativ de premiere a sportivilor și elevilor o reprezintă articolul 36 alineatul 4 din OUG 114/2018 care arată că ” În perioada 2019-2021 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care iau pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară ”.
Totuși, metodologia propusă de Primăria Turda are o șmecherie. Elevi cu nota zece la Bacalaureat și Evaluarea Națională sunt câțiva, poate 2-3 într-un an. Ca să nu scoată mulți bani din bugetul local pentru educație, Primăria Turda a exclus din proiectul local de premiere prevederea că vor fi premiați și participanții la concursurile naționale, spre exemplu olimpiadele naționale. Au tăiat din articolul de lege, ca să le iasă calculele.
Turda a avut un singur mare câștigător al unei olimpiade internaționale iar aceasta s-a întâmplat acum aproape un deceniu.
Concluzia e că prin actul normativ, Primăria pregătește premierea a doar câtorva elevi și a zeci de sporitivi.
1-0 Sport contra Educație.
Unde este corectitudinea dacă premiezi sportivii dar excluzi elevii ce obțin premii la concursurile naționale ?
Nici premierea sportivilor nu ar fi o problemă, deoarece e bine ca valoarea trebuie să fie recompensată. Lipsesc însă criteriile obiective.
La nivel național există exemple după care administrația locală se putea ghida în redactarea metodologiei. Spre exemplu este HG 1447/2007 republicată care stabilește cum se pot premia sportivii la nivel național.
În primul rând actul normativ de la Turda trebuie să definească cu exactitate termenii. ce înseamnă ”colective tehnice turdene” ce înseamnă ”performanțe sportive” și ce înseamnă ”competiții naționale și internaționale”.
În cazul elevilor se stipulează că se premiază elevii cu nota 10 la Balacalureat și Evaluarea Națională. În cazul sportivilor, criteriul valoric e absent. Ce se premiază? Locul I, II, III? Oricare dintre ele? În HG 1447/2007 sunt prezentate sisteme de clasificare a premierilor.
Spre exemplu se consideră demn de premiat doar performanțele sportive de la competițiile care au un număr de echipe participate. În cazul concursurilor organizate de către federațiile sportive naționale , la nivel national, se acordă premii doar pentru rezultatele oficiale obtinute la probele/categoriile la care au participat sportivi reprezentând cel puţin 4 structuri sportive; În cazul concursurilor europene organizate de către federațiile sportive internaționale, se premiază doar rezultatele sportive obținute la cu competițiile cu participarea a cel puțin 15 țări. Cifrele prezentate pot fi doar orientative.
Apoi, dacă premiezi dascălii și îi nominalizezi ca atare de ce nu faci și o defalcare pe categorii a premierii ”colectivelor tehnice” din sport. La nivel central este un punctaj transparent de premiere a antrenorilor, pe categorii- principal, secund, un punctaj de premiere a personalului tehnic- medici, kinetoterapeuți. Fiecare component al ”colectivului tehnic” știe exact ce premiu va primi și în ce condiții. Acordarea acestuia nu stă în pixul președintelui de club.
Defalcarea premierilor în sport se face și pe juniori și seniori iar aceasta e stabilită tot de către cel care dă banii, adică de către autoritatea publică și nu e la latitudinea clubului sportiv. Criteriile sunt clare și transparente.
Așa cum arată acum, proiectul de premiere a elevilor și sportivilor, propus de Cristian Matei, nu are nimic de-a face cu premierea performanței. Este un act discriminatoriu ce elimină elevii ce participă la competițiile naționale. Este un act prin care se scot bani din bugetul local pentru supra-finanța preponderent doar două ramuri sportive.
Pentru a fi un act normativ corect, metodologia de premiere a elevilor și sportivilor din Turda trebuie să fie serios revizuită.