Datoriile Domeniului Public Turda cresc la 4,2 milioane de lei. Principalul datornic e municipiul Turda

Date:

Societățile comerciale cu capital public ar trebui să prezinte la jumătatea anului rezultatele financiare semestriale. Un astfel de document ar trebui să fie prezentat Consiliului Local de către toate companiile publice, Salina Turda, Compania de Apă Arieș, Domeniul Public si API srl. Singura companie publică care a respectat prevederile legale este Domeniul Public SA.

Compania care are ca obiect de activitate lucrări de întreținere a străzilor și domeniului public din Turda are rezultate finaciare aparent mai bune. Cifra de afaceri este dublă față de aceeași perioadă a anului trecut, în creștere de la 2.6 la 4.7 milioane lei. Veniturile din exploatare cresc de la 4.4 milioane lei la 5.8 milioane lei iar cheltuielile de explotare cresc de la 5.2 la 5.6 milioane de lei.

Atrag atentia valorile crescute ale cheltuielilor cu prestatiile externe, de 711.944 lei.

Vestea bună e că semestrial, Domeniul Public Turda are un profit de 186.871 lei. Vestea proastă este că datoriile companiei publice au crescut de la 3.4 la 4.2 milioane de lei. Dintre acestea 2.1 milioane sunt datorii comerciale iar 1.6 milioane de lei sunt datorii în legătură cu bugetul statului. Datoriile către stat s-au dublat în 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut când erau de circa 750.000 de lei.

Datoriile în creștere ale Domeniului Public SA sunt explicate de directorul general Gheorghe Balahura prin faptul că a crescut volumul de lucrări. O cifră de afaceri în creștere a adus și o creștere a datoriilor, în plus, în anul trecut statul a permis o serie de eșalonări ale datoriilor astfel că aceste eșalonări au crescut în evidențele financiare și datoriile către bugetul statului. Este o activitate mai bună a companiei publice în 2021 față de 2020? Directorul Gheorghe Balahura spune că este în primul rând vorba de rezultate financiare reale, necosmetizate.

Banii pe care Domeniul Public îi are de încasat sunt și ei mai mulți față de anul trecut, în creștere de la 1.7 milioane lei, la 2.1 milioane de lei. Ponderea cea mai mare a sumelor ce trebuie încasate sunt provin de la prestările de servicii. RADP Turda are creanțe neîncasate la termen de 1.027 milioane lei.

Cum principalul client al RADP Turda este administrația locală putem spune că municipalitatea este cel mai mare datornic al companiei publice. Practic, RADP nu primește banii pentru ce a lucrat.

Creșterea sumelor pe care Primăria Turda nu le plătește la termen poate complica situația financiară a întreprinderii publice și arată o dinamică în scădere.

Cifrele bugetare ale RADP Turda ridică un semn de întrebare cât de eficientă e compania publică și dacă nu cumva este folosită de politicieni ca o metodă de transfera bani din bugetul local către antreprenori și firme de casă, prin externalizarea de lucrări. Potrivit unei astfel de scheme care e în acest moment doar o speculație, RADP ar prelua lucrările publice ca apoi acestea să fie subcontractate. Astfel s-ar explica de ce decidenții, Consiliul local a aprobat pentru RADP tarife peste prețurile practicate pe piață.

Directorul Domeniului Public, Gheorghe Balahura spune că un astfel de scenariu e complet exclus și că nu au fost atribuite lucrări unor firme private. O singură lucrare, pentru un tronson de drum a fost încredințată în 2020 către Drumurile Județene care e tot o companie publică. „Orice speculație privind transferul unor sume către firme de casă e complet nefondată. Singurul lucru pe care îl mai facem este închirerea unor utilaje”, a arătat directorul Gheorghe Balahura.

Domeniul Public are tarife de lucrări mai mari decât companiile private, o recunoaște chiar directorul companiei publice Gheorghe Balahura.

Acesta însă explică că diferențele de prețuri sunt cauzate de forma de organizare a societății.

Fiind o societate pe acțiuni, Domeniul Public e obligat să funcționeze cu mai multe compartimente, de control și financiare iar astfel ar crește cheltuielile indirecte. ”Chiar și cheltuielile directe pot fi mai mari deoarece o firmă precum Viarom, spre exemplu, își negociază tarifele de lucrări fiind parte a unui grup de firme de construcții”, spune directorul Gheorghe Balahura.

Directorul Domeniului Public SA vede compania publică într-un fel de echilibru financiar față de anii trecuți și suține că aceasta are ca scop să facă lucrări de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

[tds_leads title_text="Subscribe" input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="653" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="653" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="653" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="653" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#ec3535" pp_check_color_a_h="#c11f1f" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#ec3535" btn_bg_h="#c11f1f" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0="]
spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Consilier USR Turda se opune limitatoarelor de viteză pe motiv că strada are curbe

Florin Țifui, consilier USR s-a pronunțat într-o ședință a...

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU...