Operatorul public de apă de la Turda va înlocui procedura de tratare a apei potabile ce e distribuită la Câmpia Turzii. Compania de Apă va renunța la tratarea apei cu clor și va folosi hipocloritul de sodiu. Schimbarea procedurii de tratare a apei s-a făcut fără înștiințarea beneficiarului și va aduce costuri mai mari de operare, susțin specialiștii.
Potrivit unor surse CAA schimbă procedura de tratare a apei deoarece nu e în stare să asigure siguranța în cazul operării stațiilor de clorinare cu clor.
Conducerea companiei a refuzat să explice de ce schimbă procedura de tratare a apei pentru Câmpia Turzii.
Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a precizat pentru Politica si Putere că nu a fost înregistrată vreo notificare de modificare a autorizației de mediu.
Surse din Compania de Apă Arieș vorbesc despre două motive diferite pentru care se renunță la tratarea apei cu clor. Unul din ele ar fi acela că folosirea clorului ar schimba gustul apei datorită căldurii și a transportului pe distanțe mari. O astfel de explicației lansată din interiorul companiei nu are însă o justificare tehnică, spun sursele politicasiputere.ro O altă explicație este legată de incapacitatea operatorului de a asigura operarea clorurării cu clor în condiții de siguranță. ”Șefilor le e frică că instalația cu clor ar putea pușca, au si zis că e ca o bombă”, explică un angajat CAA care mai adaugă că operatorul public nu are oameni bine pregătiți să opereze instalațiile cu clor. Potrivit normativelor clorul rezidual liber este la intrarea în rețea de 0,5 mg/litru iar la ieșire la consumator trebuie să fie de 0,1 mg/litru. Dacă o astfel de ultimă concentrație nu e asigurată pe traseu pot apărea probleme cu calitatea apei. Ca să se mențină o cantatiate de 0,1 mg/litru la consumator, pe rețea ar trebui să existe stații de clorinare intermediare. Cele două variante de clorinare a apei sunt cu clor și cu hipoclorit de sodiu. Ambele sunt avizate sanitar dar clorinarea cu clor e preferată pentru că e mai practică pentru aglomerările urbane deși e mai riscantă. ”Totul depinde de cantitățile de apă. Folosirea clorului e bună pentru orașe, cea a hipocloritului de sodiu pentru cantități de apă mai mici. În cazul hipocloritului ai transporturi mai dese, în recipiente speciale, cu fiecare șarjă avizată și identificată separat. În cazul clorului se duce o cantiate mai mare”, a explicat sursa politicasiputere.ro
Primarul municipiului Câmpia Turzii a declarat că nu a fost înștiințat de schimbarea metodei de tratare a apei pentru Câmpia Turzii. ”Consider că ar fi normal să mi se spună, nu știu nimic despre acest lucru nu mi s-a spus”, a declarat Lojigan.
Pentru a folosi hipocloritul de sodiu, Compania de Apă va pune în conservare stațiile de tratare cu clor și au investit din surse proprii pentru punerea în funcțiune de alte stații intermediare pe ruta Turda-Câmpia Turzii, stații ce vor folosi hipocloritul.
Compania de Apă Arieș a refuzat solicitarea prin care i s-a cerut să ofere precizări cu privire la schimbarea procedurii de tratare a apei distribuite în Câmpia Turzii.
Operatorul de apă a refuzat să precizeze și dacă vor fi costuri suplimentare în tratarea apei care să afecteze prețul asta în condițiile în care specialiștii spun că aprovizionarea cu hipoclorit de sodiu ar trebui să se facă mai des.