Primăria Turda vrea să mușamalizeze favorurile financiare făcute firmei Viarom. Îngroapă Parcul Zoo și radiază evidențele financiare

0
Primar12

Primarul Turzii vrea să îngroape Grădina Zoologică și favorurile financiare făcute firmei Viarom

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei vrea să ascundă zeci de mii de lei plătiți din bugetul local pentru curentul electric consumat de firma Viarom, printr-o organizare de șantier plantată ”la mica înțelegere”, în Băile Sărate Turda.

Metoda prin care primarul vrea să mușamalizeze favorurile financiare acordate unui constructor privat este desființarea Parcului Zoologic.

Îngroparea Grădinii Zoologice este însă motivată și de interese imobiliare dar și de faptul că actualul director al Parcului Zoo a refuzat semnarea unor contracte ”cu dedicație”.

„Ministerul Mediului va asigura finanțarea în continuare a acestui obiectiv până la finalul anului 2019. Vom face toate demersurile necesare pentru suplimentarea fondurilor alocate, astfel încât în ciuda tuturor celor întâmplate, să ne putem bucura de acest obiectiv cât mai curând”, anunța în luna iunie 2018, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, citat de publicația Ziarul21. În 6 august 2018, Consiliul Local aproba o rectificare de 200.000 de lei pentru refacerea documentației la parcul zoo.

În 2018, Primăria Turda cheltuia banii cu un nou studiu de fezabilitate pentru Parcul Zoo. Proiectul era unul bun. Grădina Zoologică de la Turda urma să fie finanțată în continuare și urma să funcționeze ca o zonă educațională complexă.

Citește studiul de feazbilitate aici

În 2021, Cristian Matei are o nouă viziune și spune că investiția urmează să fie oprită iar cheltuielile cu serviciul Parc Zoologic sunt prea mari.

Reprezentanții Ministerului Mediului spun că demersurile Primăriei Turda sunt aberante Dacă proiectul e oprit, Turda urmează să returneze banii.

Primăria Turda a supus dezbaterii publice proiectul de desființare a parcului zoologic și susține că are trei motive justificate: cheltuielile sunt prea mari, din care circa 135.000 de lei cheltuieli materiale, proiectul nu poate fi continua, deoarece nu se poate obține aviz de mediu, Primăria poate gestiona direct proiectul și imobilele de acolo.

Informațiile privind desființarea Serviciului Parc Zoologic de la Turda sunt amestecate și controversate. Potrivit unor surse din Primăria Turda, desființarea Parcului Zoologic este o consecință a faptului că directorului Grădinii Zoologice, Mate Csaba a refuzat semnarea unor contracte cu dedicație. Primarul l-a vrut plecat și la dat afară dar directorul Grădinii Zoologice a câștigat în instanță iar Primăria s-a văzut nevoită să-l repună în funcție.În proiectul de desființare al Grădinii Zoologice se precizează că personalul va fi preluat la Primărie în funcție de meseria lor. Contabili și paznici își mai pot găsi locul în administrație, dar un medic veterinar poate fi dispensabil.

O altă miză sunt construcțiile din zonă. Potențialul imobiliar e imens având în vedere și întinderea Parcului Zoo.

În expunerea de motive, semnată de Ursula Iftime, șef serviciu Administrație Publică Locală se arată că obiectivul nu poate beneficia de finanțare din partea ministerului de resort și pe cale de consecință lucrările se opresc. Informația e falsă. Potrivit Ministerului Mediului, autoritățile de la Turda ar fi trebuit să depună documentația de continuare a finanțării dar nu a făcut-o. Un funcționar superior din Ministerul Mediului a explicat că nu e prima dată când Primăria Turda blochează proiectul. ”Venise arhitectul-șef și a primit un telefon de la Primărie să retragă documentația”, explică sursa Politică și Putere.

”Nu am auzit nimic despre faptul că proiectul e oprit. Așteptăm documentația de la Primăria Turda. De fapt, în curând expiră termenul de prelungire a contractului și îi vom notifica noi”, mai explică funcționarul ministerial.

Primăria a plătit ani de zile curentul consumat de firma Viarom

232969655_440792217007429_6078669156549907735_n

Firma Viarom a primit ”la mica înțelegere” o organizare de șantier în perimetrul Parcului Zoo, s-a racordat la curentul electric dar nu a plătit niciodată pentru ce a consumat. Astăzi administrația locală susține că în 2020 cheltuielile la Parcul Zoo erau de 135.000 lei. O parte erau facturile de curent ale Viarom.

Primarul propune acum desființarea parcului zoo și îngroparea situațiilor financiare.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.