Decizie istorică a unei instanțe din România. Protejarea mediului e esențială pentru existența omenirii

0
Decizie Istoric A Unei Instan E Din Rom Nia Protejarea Mediului E Esen Ial Pentru Existen A Omenirii

Tribunalul Alba a decis printr-o sentință definitivă din 8 iunie 2021, să confiște 3500 de metri cubi de material lemnos deținuți de Holzindustrie Schweighofer, companie acuzată că a încălcat cu intenție legislația privind trasabilitatea lemnului.

În premieră, o instanță din România a motivat decizia și prin invocarea responsabilității sociale, de protejare a mediului. Motivarea instanței a fost numită de către ex-senatorul Mihai Goțiu drept una ”de pus în ramă” în contextul în care vine după ani de lupăt a activiștilor care atrag atenția că adevăratul imact al infracțiunilor silvice și de mediu este pe termen lung și cu consecințe sociale grave.

“Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus mentionate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară”, se arată în motivarea completului compus din judecătorii Dragoș Chiriac (președinte) și Aureliu Claudiu Pop.

În noiembrie 2019 Garda Forestieră din București și IGPR au confiscat 68 de containere încărcate cu 3500 de mc de cherestea din cauza unor neconcordanțe între avizele secundare și documentele de export. Cheresteaua venea din fabricile Schweighofer Sebeș și Suceava și trebuia să ajungă la firme din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită.

Autoritățile au descoperit că în declarațiile vamale la capitolul destinatar erau trecute firmele din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită, în timp ce în avizele de însoțire a lemnului destinatar era nominalizată o firmă cu sediul în Austria, notează jurnalistul Andrei Ciurcanu, care a semnalat în premieră motivarea judecătorilor.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.