foto: Primarul Turzii se laudă că a contractat milioane de euro din fonduri europene dar nu explică și cauzele pentru care lucrările merg greu
Consiliul Local urmează să aprobe execuția bugetară pe trimestrul II, cu cifre dezastruoase pentru administrația locală de la Turda.
Cifrele arată că municipalitatea este incapabilă să absoarbă eficient sumele din fonduri europene.
Investițiile sunt încetinite iar decontările de sume din fonduri europene aproape inexistente
Execuția bugetară la șase luni arată adevărata situație la nivelul bugetului local, cu sume minime cheltuite pe investiții și lucrări de modernizare întârziate.
Bugetul la cheltuieli pe tot trimestrul II s-a realizat în proporție de 22, 02% din care secțiunea de funcționare în procent de 53,49% iar secțiunea de dezvoltare doar în procent de10,21%
Subvențiile de la bugetul statului inclusiv sumele de la UE se cifrează la circa 13 milioane de lei iar sumele primite în cadrul decontării cererilor de plată sunt de 1,5 milioane de lei. O serie de cifre sunt prezentate în execuția bugetară ca fiind decontate acum dar lucrărilor au fost făcute în anul trecut. O astfel de situație e cea a modernizărilor de cale ferată de pe 22 Decembrie, lucrări efectuate în august 2020 dar cuprinse în execuția bugetară de acum.
Pentru construirea de locuințe sociale,bugetul propus era de 800.000 de lei și s-au cheltuit 13.942 lei iar pentru reabilitări de străzi erau prevăzuți 4,8 milioane de lei și s-au cheltuit 3,1 milioane. Este neclar însă cât reprezintă lucrări noi din 2021 și cât reprezintă plata unor facturi mai vechi. Execuția bugetară arată, spre exemplu că pentru modernizarea de cale ferată de pe str. 22 Decembrie erau prevăzuți 3,3 milioane și s-au cheltuit 3,3 dar lucrarea a fost finalizată în august-septembrie 2020.
Bugetul local așa cum arată el acum este unul dezechilibrat. Bugetul cheltuielilor pentru secțiunea de funcționare era estimat la 71,4 milioane de lei și e realizat la valoarea de 49,7 milioane. Secțiunea de dezvoltare adică de noi investiții era propusă la 161,7 milioane de lei și sunt cheltuite 25,3 milioane, care include și achitarea de facturi mai vechi.
Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) înregistrează cele mai mari diferențe. Proiectele FEN la capitolul autorități publice sunt la valoarea de 1,4 milioane realizat, din 3,6 milioane estimat, la învățământ 1,2 milioane lei realizat din 6,3 milioane de lei estimat. La capitolul Sănătate au fost alocați pentru dezvoltare doar 393.000 din 693.000 lei. La sport, proiectele FEN au fost finanțate la valorea de 2,1 milioane din 19,9 milioane iar la protecția mediului 1,7 milioane din 40 de milioane de lei (proiectul de decontaminare din Poștarât).
Pentru modernizarea drumurilor pe Proiectul de Mobilitate Urbană s-au cheltuit 10,5 milioane de lei din 65, 1 milioane de lei.
Municipalitatea înregistrează și o scădere a încasărilor din veniturilor proprii. La venituri, bugetul pe trimestrul II a fost 55, 1 milioane lei și s-a încasat 38,7 milioane de lei cheltuindu-se efectiv din venituri proprii 38,2 milioane de lei.