Victorie, primarul Cristian Matei a învins alfabetul. Singur printre cei mulți

0
Victorie Primarul Cristian Matei A Nvins Alfabetul Singur Printre Cei Mul I

Fără mască și puțin derutat e una din pozele liderului PNL-PSD Turda Cristian Matei de la momentul unic al realegerii lui în funcția de președinte al PNL Turda, din iunie 2021. În timp ce liderii PNL – Buda și Boc au decența să poarte o mască, primarul Turzii apare fără aceasta.

La doar două săptămâni de la alegerea sa, primarul Turzii apare într-o nouă postură, la alegerile județene ale PNL.

Cu o figură de milionar din Panama, unul dintre cei mulți, ar fi caracterizarea poziției politice a primarului Cristian Matei, care în final deși nu a învins în partid, a învins alfabetul.

”Dacă luați o poză de la de la alegerile PNL și vizita lui Ponta la CSA vedeți că suntem toți delegații acolo”, recunoștea unul din foștii activiști PSD, fericit liberal că a participat la cheful de după alegeri, de la Milexim.

Transferul de pesediști la liberali nu mai e o noutate. Noutatea este însă eșecul liderului Cristian Matei de a pătrunde în rândul elitei PNL de la Cluj.

218849916_4053520618030792_4447574359446402278_n-768x1024
Singur printre cei mulți. Președintele PNL Turda nu a obținut postul de prim-vicepreședinte negociat în culise

Încă din perioada ultimelor sale zile în PSD, primarul Cristian Matei lansa discret ideea că ar fi un lider zonal. Cam toate proiectele la care făcea referire aveau- nu se știe exact cum- o ”viziune globală”. Orice aspirație a unui primar al Turzii de a fi recunoscut ca un lider zonal poate fi considerată atinsă cu o singură condiție: ca primarul municipiului Câmpia Turzii să fie de acord cu asta.

Nu există dezvoltare zonală în jurul Turzii fără ca municipiul Câmpia Turzii să conteze. Motivele sunt legate de eficiență dar și de soluțiile de dezvoltare la nivelul zonei. În perioada în care primarul Turzii era membru PSD, aspirațiile sale de lider zonal se loveau de bariere ideologice. Astăzi, teoretic acestea au căzut. Primarul Dorin Lojigan și primarul Cristian Matei sunt în același partid. Totuși ce-i desparte?

Un răspuns este stilul. Matei îl tratează pe Lojigan cu o superioritate condescendentă iar Lojigan îl percepe pe Matei ca pe un fel de bogătaș arogant.

În septembrie 2020, Municipiul Câmpia Turzii, Municipiul Turda, Consiliul Județean Cluj semnau un protocol de asociere pentru construirea unei centuri ocolitoare. Au participat și Ludovic Orban și Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

La doar un an de la inițiativă, primarul Dorin Lojigan s-a trezit că primarul Cristian Matei vrea să îl transforme într-o anexă. Ședințele de lucru privind centura ocolitoare se mutaseră la Turda iar primarul din Câmpia Turzii care avusese ideea proiectului era anunțat ca unul care ”se alătura” discuțiilor.

”Astăzi am avut o nouă ședință de lucru alături de domnul Marcel Boloș, fost ministru al fondurilor europene, în prezent directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, domnul Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului și staff-ul Primăriei. La această ședință ni s-a alăturat și primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, pentru a discuta despre proiectul centurii ocolitoare Turda – Câmpia Turzii”, transmitea în aprilie 2021, primarul Cristian Matei. Devenise brusc un lider zonal, fără să-i confirme nimeni statul.

Din gazdă și inițiator, primarul Dorin Lojigan devenea invitat. Politicienii își construiesc capitalul electoral din proiectele pe care le prezintă alegătorilor și pe care le povestesc sau le duc la îndeplinire. Era de asteptat ca pe liderul liberal de la Câmpia Turzii să fie deranjat de atitudinea lui Cristian Matei care începea să preia mediatic un proiect ce nu-i aparținea.

Cristian Matei nu a participat la alegerile PNL din Câmpia Turzii, motivul oficial fiind acela că evenimentul a fost unul restrâns de pandemie si nu a fost invitat. Neoficial, liberalii din Câmpia Turzii au vrut să-i transmită primarul Turzii că e bine-venit în oraș doar câtâ vreme nu calcă pe interesele politice ale liderilor de acolo. Nici Dorin Lojigan nu a participat la alegerile locale ale PNL de la Turda. Nu fusese invitat.

Cele două orașe au o dinamică de dezvoltare diferită. Câmpia Turzii se poate descurca- cel puțin o bucată de vreme- fără Turda. Pentru ca primarul din Turda să obțină un statut legitim de lider zonal are nevoie de colaborarea cu orașul vecin. De altfel, proiectele majore și cele mai durabile pentru cele două orașe vor fi doar proiectele ce pot fi derulate împreună, prin parteneriat. În acest moment un astfel de parteneriat e inexistent.

Singur printre cei mulți

Presa locală a relatat despre recentele alegeri ale PNL Cluj. Publicația Refleqt Media lăsa să se înțeleagă că primarul Turzii a câștigat o poziție de prestigiu în PNL, aceea de vicepreședinte. De fapt primarul Turzii a eșuat în scopul propus. Surse din PNL Cluj au confirmat pentru Politică și Putere că primarul Turzii a vizat o funcție de prim-vicepreședinte, fie în locul lui Mircea Morșan fie prin crearea unei funcții suplimentare. Nici una dintre variante nu a fost posibilă deoarece Cristian Matei nu a avut cu ce negocia. A obținut doar o funcție de vicepreședinte din cele opt, care este precum o funcție din oficiu. Cristian Matei a rămas și în PNL ca și în PSD, un lider local, unul dintre cei mulți.

Matei
Supărat că Dorin Lojigan e în față, Cristian Matei a învins alfabetul

Ca să înțelegeți obsesia cu ”liderul zonal” merită menționat un detaliu. Structura conducerii PNL Cluj prezentatată în comunicatul oficial al partidului menționa vicepreședinții în ordine alfabetică, așa cum se face firesc. Potrivit alfabetului Dorin Lojigan a ajuns înaintea lui Cristian Matei pe lista cu vicepreședinți. Primarul Turzii a schimbat ordinea numelor vicepreședinților pe pagina sa de Facebook ca să fie primul înaintea lui Lojigan. S-a trecut înaintea lui Lojigan iar presa locală, l-a preluat ca atare.

Măcar pe Facebook să fie în fața lui Lojigan, deoarece în PNL a ajuns mai târziu.

Veți spune că în politică nu e cazul să fii umil și că ajungi mai sus cu cât te dai mai rotund. Există însă alte două adevăruri. Primul e acela că ești un lider adevărat când oamenii te pun mai sus pe listă, nu când te pui tu singur. Un alt adevăr este acela că parteneriatele trainice presupun diplomație.

Câtă diplomație și înțelepciune poate avea Cristian Matei dacă nu a suportat să fie în spatele primarului Lojigan,într-o ordine alfabetică, cel mai neutru criteriu după care putem face o listă?

Cu o astfel de abordare, liderul PNL de la Turda va fi mai mult decât unul dintre cei mulți, . Va fi și singur, printre ei.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.