Primarul Turzii cere majorarea împrumutului de la bănci. Suma urcă la 50 de milioane de lei

0
Primar12

Consiliul local Turda este convocat în ședință de îndată, vineri, 16 iulie, pentru a aproba majorarea împrumutului pe care Turda urmează să îl ia de la bănci.Primarul Turzii, Cristian Matei cere majorarea împrumutului de la 35 la 50 de milioane de lei. Una din explicații e că ”banca dă mai mult”.

”Se aprobă contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei, cu o perioadă de tragere de până la 4 ani și o perioadă de grație de până la 4 ani și cu o maturitate de până la 15 ani”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului, 35.000.000 de lei se alocă investițiilor de interes local iar 15.000.000 de lei reprezintă asigurarea prefinanțării proiectelor cu finanțare europeană.

Inițial, Consiliului Local a aprobat contractarea unui împrumut de 35.000.000 lei. Majorarea creditului se face și pe considerentul că banaca a zis că dă un împrumut mai mare.

Administrația locală pregătește țeapa financiară a deceniului

Cu un oraș în care lucrările pe fonduri europene trenează nepermis de mult iar lucrările sunt sub standarde, se naște întrebarea de ce ar fi nevoie de 50 de milioane de lei împrumutați. Administrația locală anunță că va moderniza străzile din Oprișani. Anual însă, municipalitatea dispune de circa 8-9 milioane de lei în secțiunea de dezvoltare.

Prin aprobarea inițială a creditului de 35 de milioane erau alocați oricum 20 de milioane de lei pentru modernizarea orașului, separat de cota de cofinanțare de 15 milioane de lei. Așadar, de ce ar mai avea nevoie municipalitatea de o suplimentare de credit de încă 15.000.000 de lei? Răspunsul e pentru că primarul poate.

Suferind de grandomanie, Cristian Matei are în cap cifre și proiecte matusalemice în timp ce administrația lui nu e în stare să finalizeze la standarde o stradă ori un simplu șanț. Perioada de tragere, care poate fi prelungită dar în condiții diferite, e de 4 ani. Cum ar putea cheltui suplimentar administrația locală alte 8,5 milioane de lei și pe ce fel de alte noi lucrări, dacă nu e în stare să finalezeze lucrările curente. O explicație e aceea că municipalitatea ar urma să finanțeze lucrările din PNDL, a căror finanțare e incertă. O altă explicație e că primarul va sparge banii pe telegondolă.

Un lucru e cert, creditul se ia pe 15 ani iar rambursarea va afecta capacitatea de investiții a administrațiilor viitoare.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.