Lecția pe care primarul Lojigan i-o dă primarului Matei. Primăria Turda a îngropat finanțările pentru sectorul civic

0
Primar12

Municipiul Câmpia Turzii a anunțat zilele trecute, detaliat, programul de finanțare pentru sectorul non-guvernamental. Anunțul a inclus și precizarea că procedura a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei 400.000 de lei alocați sectorului civic din Câmpia Turzii sunt o lecție la care primarul Cristian Matei ar trebui să ia aminte.

La Turda, lucrurile stau diferit față de Câmpia Turzii. Primarul Cristian Matei a îngropat atât bugetarea participativă, demarată în 2018 cât și finanțarea sectorului non-guvernamental prin Legea 350. Finanțările pe această lege ar fi permis ca din fonduri publice să se asigure și bani pentru proiecte culturale, sociale sau de educație. Primarul Turzii nu e interesat însă nici de educație nici de cultură, prin proiecte ce ar putea fi promovate independent de controlul Primăriei.

Mai mult, Cristian Matei manifestă un dispreț fățiș pentru Consiliul Local și este complet lipsit de înțelegerea mecanismelor instituționale. ”I se rupe”, cum s-ar spune în limbaj popular.

La 16 martie 2020, Consiliul Local aproba Hotărârea 65/2020 prin care se aproba continuarea procesului de bugetare participativă la nivelul Municipiului Turda ăentru perioada 2020-2021. Ulterior, autoritățile executive au inventat o scuză: a venit pandemia și bugetarea participativă se oprește. Scuza e una penibilă deoarece procesul de bugetare participativă se desfășura în mare parte online. Exista și un site dedicat pentru asta. Adevărul este că Primăria Turda și firmele subordonate Consiliului Local dăduseră niște țepe financiare și nu plătiseră la timp o serie de furnizori din sesiunea anterioară a programului. În plus, Primăria nu mai avea bani.

În stilul personal, primarul Turzii a dat dovadă că desconsideră Consiliul Local. Nu s-a mai gândit să propună modificarea sau revocarea hotărârii de Consiliu Local ce aproba continuarea procesului de bugetare participativă la nivelul Municipiului Turda pentru perioada 2020-2021. Desigur, o astfel de situație nu e singulară la Turda. Sunt zeci de hotărâri luate de Consiliul Local,ce zac uitate prin dosare.

”Turda Decide”, a fost inventată de Bogdan Ursuleanu, ex-consilier al Primarului Turzii și fost director al API srl. Proiectul avea un dublu scop. Pe de-o parte promova imaginea unui Cristi Matei, managerul competent și prietenos, pe de alta banii mergeau către firme mai mult sau mai puțin prietene.

Proiectul ”Turda Decide” nu se mai face nici în 2021, au confirmat surse din Serviciul Investiții al Primăriei Turda. A rămas din păcate doar un proiect de propagandă al Primarului Turzii. Nici măcar tinerii care s-au implicat în prima ediție a proiectului nu mai scot un cuvânt pe marginea subiectului.

Finanțările pe Legea 350 au rămas și ele blocate. Primarul preferă să toace bani prin intermediul unor cluburi sportie ce nu au funcționat transparent în ultimii ani. Avem situația de la FC Arieșul unde potrivit contabilității erau ținuți în casieria de la Stadion peste 100.000 de lei sau situația clubului de volei ce nu a prezentat niciun raport financiar Consiliului Local.

Societatea civilă de la Turda e total scârbită de colaborarea cu autoritățile locale. Asociații și fundații, precum Potaissa Turda, Speranța Diabeticilor, Slow Food au renunțat rând pe rând să mai solicitate bani de la Primăria Turda. Erau fie umiliți de aroganța funcționarilor publici, fie finanțările erau total ineficinte, cu bani alocați în a doua jumătate a anului pentru proiecte ce se doreau anuale. O situația aparte a fost în cazul finanțărilor pentru culte, în baza Legii 350. O fază antologică a fost aceea când la o sesiune de depunere de proiecte o parohie ortodoxă a făcut copy paste după un proiect dintr-un an anterior, doar ca să scoată bani. În contrast a fost parohia reformată care a scris un proiect nou cap coadă.

La mai bine de 6 ani de la lansarea finanțărilor pe Legea 350, destinată sectorului civic din Turda administrația locală a reușit să compromită acest program.
Sub conducerea primarului Cristian Matei pare compromis definitiv, a încetat chiar să și existe. Un oraș modern și european nu poate exista fără o societate civilă puternică. Turda și turdenii vor plăti prețul șubrezirii societății civile.

Acestea sunt motivele pentru care anunțul Primăriei Câmpia Turzii, privind finanțările în baza Legii 350, în esența lui un anunț banal, este o lecție de administrație pentru edilul Turzii.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.