Proprietarii de apartamente din două imobile din Turda vor plăti mai mult pentru izolarea termică a locuințelor datorită erorilor administrative ale Primăriei Turda.
Povestea are valențele unei adevărate țepe financiare pentru buzunarul oamenilor și se referă la izolarea a două blocuri în centrul orașului. Încălcându-se prevederea din Ghidul Solicitatnului, aceea că proprietarii persoane fizice rebuie să plătească doar 25% din valoarea lucrărilor de construcție/execuție montaj, oamenii sunt păcăliți să plătească în plus și din costurile ce le revin privaților.
Municipalitatea spune că nu a derulat nicio campanie de influențare a oamenilor și că totul s-a decis în asociațiile de proprietari.
Locatarii povestesc însă cum oameni de la Primăriei le-au bătut la uși pentru a-i convinge să plătească în plus altfel ”proiectul nu se face”.
Izolarea blocurilor de locuințe din Piața Republicii 43 și str Liberății nr 2 este o veritabilă țeapă pe care administrația locală o trage proprietarilor de apartamente. Ghidul solicitantului prevede că pentru izolarea blocului, proprietarii persoane fizice trebuie să achite 25% din valoarea lucrărilor iar proprietarii persoane juridice vor suporta 100% din valoarea lucrărilor. Pentru ca proiectul să poată fi depus pentru finanțare era nevoie de acordul proprietarilor și a asociațiiei de proprietari. Printr-o încurcătură administrativă ne-explicată nu a existat și acordul expres al persoanelor juridice. Acestea s-au trezit cu înștiințări că trebuie să suporte 100% din valorea lucrărilor, la devize de lucrări crescute.
”Mi-au spus că am de plătit circa 30-32.000 de lei cheltuieli integrale pentru reabilitarea termică. Nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord, dacă vreau asta. Nu știu cine a făcut devizul și a stabilit suma dar le-am spus că nu pot fi de acord cu aceste valori”, a explicat avocatul Remi Vlasiu despre cum a decurs ”înștiințarea” de la Primărie că va fi fericitul beneficiar al lucrărilor de reailitare termică. În imobilul din Piața Republicii 43 erau două cazuri de proprietari care potrivit Ghidului Solicitantului ar fi trebuit să plătească integral costurile reabilitării.
În aceeiași situație se află alți doi proprietari persoane juridice, de pe str. Libertății nr 2.
Primăria a influențat asociațiile să acopere costurile pentru privați
Potrivit administratorului imobilului de pe str Libertății nr 2, adunarea generală a acceptat să acopere costurile de reabilitare în mod egal, atât pentru persoanele fizice și pentru privați. Asta în ciuda faptului că Ghidul Solicitatnului și contractul de finanțare stabilesc clar că persoanele fizice plătesc 25% iar persoanele juridice 100%. Diferența de procente dintre cele două categorii este dată de faptul că UE nu subvenționează agenții privați deoarece s-ar considera ajutor de stat.
Decizia adunării generale a fost luată după indicații date de Primărie. ”Au venit de la Primărie și ne-au spus că dacă nu suntem de acord cu asta, nu se mai face proiectul”, confirmă administratoarea blocului. Prezența funcționarilor de la Primărie este confirmată de locatari. ”Într-o zi mi-a bătutul un domn la ușă cu ecuson de la Primăriei ca sa-mi ceară să fiu de acord să plătesc pentru privați. Tot încerca să mă convingă că așa e bine pentru toți”, povestește un proprietar al imobilului de pe str Libertății nr 2.
Primăria neagă că a derulat vreo campanie de influențare a proprietarilor prin care aceșita să accepte să plătească pentru privați și precizează că contractul de reabilitare termică este încheiat între autoritatea locală și asociațiile de proprietari, nu direct cu proprietarii de apartamente. Primăria Turda a mai precizat că împărțirea costurilor între proprietari se face în interiorul asociației de proprietari și că municipalitatea nu are nicun rol în stabilirea costurilor pentru fiecare proprietar în parte.
Administrația locală urmează să prezinte asociațiilor de proprietari devizul de lucrări, la finalizarea acestora. Asociația de proprietari s-a obligat să acopere inițial 30% din valoarea lucrărilor, urmând ca să plătească diferența eșalonat pe durata a 5 ani. Administrația locală e obligată să plătească integral lucrarea urmând să i se ramburseze banii din fondurile europene.
De reținut:
Contractul de finanțare al proiectului de reabilitare termică și ghidul solicitantului arată explicit că proprietarii persoane fizice trebuie să plătească doar 25% din costuri iar privații 100% din valoarea lucrărilor.
Aparatul administrativ local nu a înștiințat în timp util și nu a primit acordul inițial al persoanelor juridice pentru derularea proiectului. Persoanele juridice nu au fost de acord cu plata în cuantaum de 100% a sumelor, în condițiile în care devizele de lucrări erau mari
Sub pretextul că ”altfel nu se face proiectul” proprietarii persoane fizice au fost influențate să plătească în plus, o parte din cheltuielile ce le reveneau persoanelor juridice
Încălcându-se prevederea că proprietarii persoane fizice rebuie să plătească doar 25% din valoarea lucrărilor de construcție/execuție montaj, aceștia au fost păcăliți cu acte să plătească și pentru privați.