Se scumpește apa, din iulie. Care sunt documentele pe care Compania de Apă nu le-a făcut publice vreodată

0
Oprire Apa

Prețul la apă va crește cu aproximativ 1 leu/mc din nou cu începere de la 1 iulie, a anunțat Compania de Apă Arieș. Ajustarea de tarife așa cum o numește operatorul de apă face parte dintr-o grilă de majorare a prețului ce va fi aplicată an de an, în condițiile finanțării proiectului de investiții de 130 de milioane de euro.

Compania de Apă Arieș lasă să se înțeleagă că majorarea de preț este o condiție a Comisiei Europene pentru asigurarea finanțării și investițiilor în infrastructură. De fapt condiția UE a fost doar una de eficiență economică. Condiția forurilor europene era aceea ca operatorul public de apă să înregistreze un profit rezonabil din care să se asigure investițiile viitoare în rețelele publice de apă și canal. Majorarea prețului este doar o pârghie prin care CAA poate fi eficientă, dar managementul Companiei nu a vorbit niciodată de celelalte pârghii precum reducerea costurilor, inclusiv a pierderilor.

Începând de la 1 iulie, apa potabilă va costa 5,94 lei/mc exclusiv T.V.A;
iar pentru canalizare-epurare se vor încasa 5,31 lei/mc exclusiv T.V.A.

Documentele pe care Compania de Apă nu le-a făcut niciodată publice

În baza contractului de delegare al serviciului public de apă canal Compania de Apă Arieș are stabiliți o serie de indicatori de performanță și o serie de indicatori de control al calității serviciului. Printre acești indicatori se numără și cei de întrerupere a serviciului public de apă, cu pragurile statistice și sancțiunile prevăzute,  așa cum rezultă din Contractul de delegare al serviciului public de apă canal semnat între Compania de Apă Arieș SA și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului, contract încheiat la 21.09.2007.

Aceste documente nu au fost făcute niciodată publice, deși ele există potrivit contractului de delegare.

Controlul prestării serviciului public de apă care ar trebui exercitat de către Asociația de Dezvoltare Inter-comunitară Apa Văii Arieșului este unul care lasă de dorit. Curtea de Conturi constata că timp de mai mulți ani de zile operatorul de apă nu a ținut o evidență contabilă clară a apei industriale și pe cale de consecință nu exista o evidență reală a pierderderilor. În același timp, indicatorii de performanță privind calitatea serviciului nu au fost făcuți publici. Nu există deasemenea publicat vreun raport de monitorizare a acestor indicatori.

Compania de Apă Arieș este condusă de Bogdan Bobic, ginerele primarului Cristian Matei care la rândului lui este președintele Asociației de Dezvoltare Comunitară Apa Văii Arieșului, autoritatea publică ce ar trebui să controleze Compania de Apă.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.