Liberalii turdeni au respins un set de propuneri favorabile persoanelor care solicită locuințe sociale

0
Echipa Pnl Consilieri

Consilierii PNL și UDMR au votat în ședința ordinară a Consiliului Local împotriva unui set de amendamente inițiate de consilierii USR-Plus, amendamente făcute în favoarea persoanelor nevoiașe care cer locuințe sociale.

În unele cazuri, reprezentanții puterii nici măcar nu au ascultat până la capăt care sunt argumentele pentru care amendamentele sunt propuse.

”Este o totală lipsă de respect pentru alegători și mai ales pentru persoanele cu nevoi speciale”, a comentat ulterior ședinței, consilierul local Andrei Suciu.

Setul de amendamente propus de USR-Plus urmărea să simplifice procedura de depunere a cererilor pentru locuințele sociale, clarifica niște condiții interpretabile de reziliere a contractelor de închiriere și recalcula un punctaj de acordare a locuințelor sociale pentru persoanele vârstnice.

Într-unul din cazuri, consilierii USR au solicitat să se clarifice ce înseamnă noțiunea de locuință părăsită, deoarece termenul general propus în Regulamentul privind închirirea locuințelor era unul general. ”Am dorit să evităm măsuri abuzive”, a comentat Gabriela Blăniță (USR).

Xxxx 1440x564 C
Andrei Suciu, liderul USR-Plus din Consiliul Local Turda a criticat respingerea amendamentelor formulate în favoarea persoanelor cu nevoi speciale din Turda

Primul amendament propus de USR-Plus a urmărit eliminarea din lista de acte obligatorii la solicitarea de locuințe sociale, a copiilor după chitanțele de plată anterioară a chiriei și a utilităților.

”Când se cere o locuință socială nu are nicio relevanță dacă solicitantul a plătit sau nu a plătit în trecut chirie sau consum. Vorbim de persoane care se presupune că nu au locuință sau despre tineri din centre de plasament. Ce copii după chitanțe de plată a chiriei să aibă? Ce facturi la utilități a putut plăti în trecut o persoană fără adăpost? Am cerut ca aceste documente să fie opționale, după caz, tocmai pentru a evita posibile abuzuri”, a explicat consilierul Andrei Suciu.

Un alt amendament făcea referire la rezilierea contractului de închiriere a locuinței la părăsirea locuinței. ”În regulamentul propus de Primărie nu se preciza exact ce se înțelege prin părăsirea de locuință. Ca să evităm abuzurile am propus precizarea că e vorba de o absență de peste 12 luni care nu e comunicată serviciului de fond locativ. Oamenii au libertate de mișcare, am vrut să le garantăm că pot merge la rude, în concediu sau la muncă în străinătate. Am vrut ca prin acest amendament să le garantăm că nimeni nu-i dă afară din locuința socială, dacă spre exemplu pleacă la muncă în străinătate . Scopul nostru ca administrație locală e să îi ajutăm pe oameni cu probleme sociale să trăiască mai bine, să câștige un ban să-și cumpere o casă”, a mai explicat consilierul local.

O altă propunere a celor de la USR-Plus a fost majorarea punctajului la repartizarea locuințelor sociale pentru persoanele pensionare. ”Punctajul propus de administrației pentru pensioari era de 5 punte iar tinerii de 18 ani primeau 15 puncte. Am cerut ca vârstnicii să primescă tot 15 punte. Dacă o persoană în vârstă ajunte la 63-65 de ani să ceară locuință socială înseamnă că are o problemă serioasă. La 65 de ani nu mai poți munci ca la 20 de ani să câștigi în plus pentru a plăti o chirie. Am vrut să îi protejăm pe vârstnicii cu probleme, regret că cei de la PNL nu au vrut”, a mai adăugat Andrei Suciu.

Amendamentele USR-Plus au fost susținute de PSD și PMP dar au fost respinse cu votul PNL-UDMR.

Ce au cerut consilierii USR-Plus?

  • solicitanții să nu mai fie obligați să depună copii după chitanțe de plată a chiriei sau a utilităților la dosarul pentru solicitarea de locuință socială, în condițiile în care mulți dintre ei nu au o locuință
  • Să se lămurească ce înseamnă rezilierea contractului de închiriere ”la părăsirea locuinței”, astfel ca chiriașii să poate pleca în concedii sau la muncă în străinătate fără să fie amenințați cu rezilierea contractului.
  • Să se majoreze punctajul pentru pensionari de la 5 puncte la 15 puncte și să se aplice vârstnicilor același punctaj ca și tinerilor, în condițiile în care un vârstnic cu probleme sociale nu mai dispune poate munci suplimentar pentru a obține venituri suficiente pentru o chirie.
Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.