Ministerul Sănătății: Managerul Spitalului Municipal este responsabil de programul de funcționare a secțiilor

0
Spitalturda

Directorul Spitalului Municipal Turda și medicul șef de laborator sunt principalii resposabili cu privire la respectarea programului de lucru și la respectarea serviciilor de gardă, a precizat Ministerul Sănătății, la solicitarea Politică și Putere

Referirea s-a făcut în cazul sesizărilor că medicul șef de laborator de la Spitalul Turda nu a respectat serviciul de gardă iar activitatea laboratorului de analize medicale nu a fost permanent supervizată de un cadru superior, fie medic fie biolog.

Conducerea Spitalului Municipal a precizat că a demarat o anchetă internă atât cu privire la respectarea serviciilor de gardă cât și cu privire la respectarea prograului de către medici.

”În sistemul sanitar public, timpul de lucru și efectuarea gărzilor este reglementată prin OMS nr. 870/ 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. În Regulamentul din anexa 1 la OMS nr. 870/ 2004, este stipulat faptul că medicii încadraţi în laboratoarele de radiologie-imagistică medicală şi laboratoarele de analize medicale desfăşoară activitate în două ture sau în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere.Cntinuitatea asistenţei medicale în specialităţi paraclinice se asigură prin linii de gardă. În situaţia în care numărul medicilor încadraţi în laboratoarele de radiologie-imagistică medicală şi laboratoarele de analize medicale nu permite organizarea activităţii în două ture sau în sistem de 12 cu 24, activitatea se desfăşoară într-o singură tură, în cursul dimineţii, şi continuitatea asistenţei medicale se asigură prin linii de gardă” , a precizat Ministerul Sănătății. Autoritățile centrale sanitare au mai precizat că potrivit art. 180 din Legea nr. 95/2006 prvind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare managerul are atribuții privind aprobarea programului de lucru pe locuri de muncă și categorii de personal.

Potrivit articolului 44 din Ordinul Ministrului Sănătății, 870/2004, programul gărzilor la nivelul fiecărei unităţi sanitare se întocmeşte lunar de conducerea secţiilor, laboratoarelor şi a compartimentelor respective şi se aprobă de conducerea unităţii sanitare iar schimbarea programului aprobat prin graficul de gardă se poate face numai în situaţii cu totul deosebite, cu avizul medicului şef de secţie sau de laborator şi cu aprobarea conducerii unităţii sanitare.

În urmă cu circa o lună două asistente din laboratorul Spitalului Municipal au reclamat faptul că activitatea laboratorului de analize medicale se derulează frecvent fără ca un cadru medical superior să valideze analizele medicale. S-au adus acuzații că medicul șef de laborator nu stabilește corect programul gărzilor, lipsește din serviciul de gardă și că asistentele medicale validează în mod ilegal analizele de laborator. Medicul șef de laborator a numit acuzațiile drept o înscenare a unei asistente care dorește să o denigreze.

La nivelul unității noastre s-a demarat o anchetă internă cu privire la aspectele menționate în sesizare. În prezent au loc verificări privid graficele și pontajele existente iar conducerea a organizat întâlniri cu personalul din cadrul Laboratorului”, se arată într-o adresă transmisă în 24 februarie de către dr Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda. Acesta a mai anunțat că se va verifica inclusiv programul de lucru al unui medic pensionar care a avut contract cu Spitalul până în urmă cu 2 luni. Conducerea spitalului a mai precizat că va analiza rezultatele anchete și va aplica sancțiuni dacă e cazul.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.