Timp de mai bine de 16 ani două familii din Turda se judecă prin procese pentru o suprafață de 93 de metri pătrați. Disputa pentru petecul de pământ are loc pe strada Brebeneilor din Turda, la capătul străzii Cânepiști.
Pentru una dintre familii, miza este asigurarea unui acces pietonal și auto, pentru cealaltă familie miza este o curte mai mare.
În ultimii 15 ani, familia Râza de pe strada Brebeneilor a încercat să demonstreze prin adrese către Primărie și prin procese că vecinii lor, familia Dandoș, și-au extins ilegal gardul pe domeniul public al municipiului Turda. Aceștia, la rândul lor au încercat să demonstreze că au cumpărat cu bună credință o proprietate și n-au știut că terenul nu le aparține.
Cei dintâi spun că au pierdut un acces auto și pietonal iar cei reclamați sunt acuzați că și-au extins ilegal curtea, că au câștigat în folosință mai mult teren.
Într-un ultim proces, familia Dandoș a pierdut o cerere de uzucapiune asupra terenului. Pe durata proceselor, din domeniul public s-au evaporat 13 mp. Veți spune că suprafața nu e mare. E suficientă încât să transforme un drum într-o alee.
Într-o sentință mai veche din 2013, a Judecătoriei Turda, se reţine că suprafaţa de teren de 94 mp se compune dintr-o suprafaţă de 81 mp care a făcut obiectul unui contract de închiriere între Serviciul API Turda şi reclamanţi, în calitate de locatari, şi o suprafaţă de 13 mp despre care nu se poate stabili dacă face parte din domeniul privat sau public al statului . Contractul de închirire semnat în 2007 a fost revocat câțiva ani mai târziu chiar de către Primărie. Descoperiseră între timp că au închiriat domeniul public, mai precis o bucată de drum.
Alba-Neagra în Primăria Turda
În perioada în care familia Râza, ce contesta extinderea curții vecinilor lor, făceau adrese către Avocatul Poporului, primarul Municipiului Turda emitea Dispoziţia nr. 1690/25.10.2016. Primarul Municipiului Turda a dispus desfiinţarea gardului şi eliberarea terenului care aparţinea domeniului public. Acest lucru s-a întâmplat ca un miracol dar ca orice minune nu a durat prea mult. Ulterior s-a revenit asupra deciziei.

În 27.06.2017, Primăria Turda înștiințează familia Dandoș, la o cerere depusă, că pentru realizarea împrejmuirii e nevoie de autorizație de construcție. În 15 mai 2018, arhitectul șef Dumitru Iosif dă o dezlegare și spune că refacerea gardului nu necesită autorizație de construcție. Arhitectul șef Dumitru Iosif și Primăria Turda au fost harnici în acea zi de mai.
Au eliberat adeverința de urbanism în aceeași zi în care a fost depusă și cererea după câteva zeci de minute.
Cu doar câteva luni de zile înainte, primarul își revoca propria dispoziție de demolare a gardului, cea pe care o semnase în 2016.
15 ani de judecată, 15 ani de mister
Gardul familiei Dandoș a fost dărâmat în 2016 prin decizie a Primarului și reconstruit în 2018 prin decizie a arhitectului șef. În 2017 Primăria consemna printr-o adresă că era nevoie de autorizație de construcție pentru refacerea gardului. În 2018, printr-o altă adresă, aceiași oameni din Primărie spuneau că refacerea gardului e posibilă fără autorizație.
În final, cei 94 de metri pătrați nu au putut fi uzucapați din motive juridice.
Cei 15 ani de procese au fost și 15 ani plini de mister. Doar misterul singur poate explica cum de s-au schimbat deciziile administrației locale.
Din cei 94 de metri pătrați, după 15 ani de procese, în domeniu public au rămas doar 81 iar restul ” nu se poate stabili dacă face parte din domeniul privat sau public al statului”.
Primăria a dat în chirie cei 81 de metri pătrați în 2007 și a revocat contractul de închiriere în 2010.
Cei 13 metri dispăruți din domeniul public al orașului par o suprafață mică de teren, chiar și adăugași celorlalți 81 de metri înscriși în domeniul public.
De fapt e vorba despre o suprafață suficientă pentru a transforma un drum public într-o simplă alee.
Cei 94 de metri pătrați sunt suficienți pentru a bloca accesul auto sau a opri introducerea apei și canalului
Cei 94 de metri pătrați sunt suficienți pentru a limita dreptul la o viață normală a unei familii.
După 15 ani de procese și petiții, situația e doar puțin mai clară. Conflictul dintre cele două familii nu e stins. Putem doar constata că pe strada Brebeneilor s-au scurs 15 ani de procese, 15 ani de mister.