Acuzații grave privind funcționarea laboratorului de analize de la Spitalul Turda. Zeci de pacienți au primit buletine nevalidate de medici

0
Spitalturda

Scandal la Spitalul Municipal Turda unde medicul șef al Laboratorului Spitalului este acuzat că pleacă din serviciul de gardă, nu normează corect zilele de muncă și că în urma disfuncționalităților asistentele fac munca medicului.

Situația reclamată este gravă, în condițiile în care asistentele spun și faptul căau fost perioade în care funcționarea laboratorului nu a fost supervizată de un medic sau biolog.

Dr. Ramona Mihălciou, medicul șef al laboratorului spune că acuzațiile sunt nefondate și sunt o urmare a campaniei de denigrare a unei asistente.

Directorul Spitalului Municipal Turda, dr. Ovidiu Stănilă a anunțat demararea unui control intern serios. ”Am demarat un control extrem de serios pe această temă. Vă promit că vom avea o discuție pe acest subiect, ulterior”, a spus directorul Ovidiu Stănilă.

”Toată lumea știe și toți tac și se fac că nu văd”, explică o asistentă a Spitalului Municipal Turda

Acuzația principală pe care două asistente o aduc medicului șef de la Laboratorul de analize medicale a Spitalului Municipal este aceea că normează prost munca, că lipsește din serviciul de gardă și că pentru perioade lungi de timp laboratorul spitalului nu a fost supervizat de către un cadru superior, medic sau biolog.

”Fac asistentele serviciul de gardă în locul ei. Apoi le dă zile libere și vorbește de parcă le face o favoare. Problema este că validarea buletinelor de analize o face tot asistenta de pe userul medicului ceea ce e ilegal”, explică sursa Politică și Putere. Aceasta citează și cel ai recent exemplu al faptului că medicul șef a plecat din serviciul de gardă și spun că au situațiile de acest gen foarte bine documentate. ”A plecat sâmbătă, cu o colegă”, explică aceeași sursă.

Dr Ramona Mihălcioiu vorbește despre o înscenare a unei asistente și spune că nu a lipsit din serviciul de gardă. ”Sâmbătă am rugat o colegă asistentă să vină din timpul liber să mă ajute cu niște documente, apoi am dus-o acasă cu mașina. Am lipsit circa 15 minute apoi m-am întors”, explică medicul șef.

Una dintre acuzatii face referire la faptul medicul șef prezintă conducerii spitalului foi de prezență modificate. ”Pe secție se pontează într-un fel, la conducere se dau alte foi”, mai explică sursa Politică și Putere.

123
Foaia de prezență de pe secție arată că medicii efectuează munca doar dimineața

Asistentele vorbesc despre faptul că un alt medic, Sorin Corpodean, actualente pensionar avea contract cu Spitatul Turda dar nu venea la serviciu. ”Făceam noi munca lui”, mai explică asistenta. Separat o altă angajată a Spitalului Municipal comentează pe marginea subiectului și spune că în ultimul an l-a văzut la serviciu pe medicul Sorin Corpodean doar de vreo 2 ori. Contractul cu acest medic a fost încheiat în urmă cu circa 2 luni .

Potrivit celor două asistente, celălalt medic, dr. Alina Petrea și biologul Liana Vlasiu asigură serviciul de gardă și sunt prezente la muncă, fără probleme.

Autoritățile trebuie să lămurească acuzațiile grave de la Spitalul Municipal

Potrivit legii, medicul de laborator este persoana responsabilă cu validarea finală a buletinelor de analize și este cel care determină semnificația clinică a rezultatelor. Deasemenea, pentru respectarea standardului de calitate pot lucra într-un laborator de analize medicale absolvenţi ai faculăţilor de medicină, biologie, chimie, biochimie, farmacie, cu rezidenţiat în medicină de laborator și microbiologie pentru medici; studii postuniversitare în domeniul analizelor de laborator pentru biologi, chimişti, biochimişti.

Este obligatoriu ca analizele medicale să fie validate de o persoană cu studii superioare de specialitate iar acest lucru nu poate fi făcut de către asistente.

”Fac fișele de prezență false, ca să corespundă pentru acreditarea RENAR pentru standardul de calitate. Știe cineva că s-au validat analize medicale pentru pacienți, dar nu de către medic?”, explică personalul medical ce a făcut sesizarea.

Medicul șef de la Laboratorul Spitalului Municipal nu a mai vrut să comenteze aceste aspecte. ”Vă repet e o înscenare a unei colege care cred că e bipolară. Cred că o discuție pe această temă o pot purta doar în prezența directorului spitalului”, a explicat dr. Ramona Mihălcioiu. Aceasta a admis totuși că știe că validarea rezultatelor de către altcineva decât un cadru superior de specialitate, folosind userul medicului poate avea implicații serioase.

Scandalul de la spital poate avea și urmări penale, iar autoritățile ar trebui să se mobilizeze să clarifice lucrurile. Acuzațiile formulate de personalul medical indică fapul că pe o perioadă lungă de timp zeci de pacienți au primit buletine de analiză care nu au fost validate de medic sau biolog.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.