Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, Călin Vasile Cioban a dispus declinarea competenței în favoarea Direcției Naționale Anticorupție cu privire la două infracțiuni de abuz în serviciu, după ce a constatat că sunt indicii că acestea au fost comise de primarul Turzii, Cristian Octavian Matei.
Ordonanța prim-procurorului poate fi atacată cu drept de plângere în 20 de zile de la comunicare. Deasemenea DNA chiar dacă deschide cercetarea penală o poate soluționa cu clasare.
Chiar și în cazul în care începe urmărirea penală, vinovăția poate fi stabilită doar de o instanță de judecată.Faptele descrise de procurori fac referire, adiacent, la modul în care a fost administrată pădurea Turzii.
Într-un denunț penal formulat în primăvara anului trecut, autoritățile locale de la Turda au fost acuzate că administrează ilegal pădurea orașului prin intermediul unui srl deși Codul Silvic prevedea că administrarea pădurilor proprietate publică se face prin intermediul unei regii autonome de interes local.
Totul a început de la o hotărâre a Consiliului Local Turda luată la inițiativa primarului, în primăvara anului 2019, prin care SC Ocolul Silvic Valea Ierii primea dreptul de administrare asupra pădurii municipiului Turda.
În aprilie 2019 , Prefectul de Cluj a cerut printr-o adresă revocarea hotărârii de Consiliu Local constantând că se încalcă regimul proprietății publice. Cererea Prefectului nu a mai ajuns niciodată în fața Consiliului Local Turda.
Prin Ordonanța de Clasare din 22.01.2021, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, Călin Vasile Cioban constantă că plângerea referitoare la contractul de administrare al pădurii Turzii nu se mai susține deoarece în septembrei 2020 a survenit o modificare a Codului Silvic.
În același timp, procurorul a costat că sunt indicii temeinice că Primarul Turzii, Cristian Octavian Matei a comis abuz în serviciu în cu totul alte două situații
Primarul s-a pus mai presus de Consiliul Local
Adresa Prefecturii Cluj din aprilie 2019 a fost înregistrată doar la Primăria Turda, cu nr 12074 din 04.06.2019 și nu a fost prezentantă și înregistrată până în prezent la Consiliul Local, destinatarul de drept, .autoritate care s-a aflat în imposibilitatea cuoașterii, punerii în discuție și îndeplinirii dispozițiilor cuprinse în acest act. Procurorii au verificat platforma comunicatională a Primărie Turda, care centralizează și adresele comunicate de Prefectură În data de 4 iunie 2019 adresa a ajuns la ora 01.32 la un funcționar din cadrul compartimenului de comunicare, la ora 02.51 a ajuns la Secretarul Municipiului Turda. O zi mai târziu, la ora 9.57, adresa a ajuns la Primarul Municipiului Turda iar circuitul s-a oprit.
”Având în vedere că în momentul respectiv se contesta și se punea în discuție revocarea atribuirii contractului de prestări servicii silvice către Ocolul Silvic Valea Ierii, constat că sunt evidente indiciile că prin acțiunea sa, primarul municipiului Turda a urmărit blocarea procedurii de revocare a HCL 44/2019, care ar fi avut ca efect anularea contractului 8344/2019 și implicit pierderea beneficiului pentru Ocolul Silvic Valea Ierii Srl. În aces mod, prin nerespectarea atribuțiilor referitoare la circuitul documentelor în cadrul Instituției Primarului, la obligativitatea sa de a prezenta în fața Consiliului Local sesizările sau dispozițiile Prefectului, numitul Matei Cristian Octavian a urmărit să obțină în continuare un folos necuvenit pentru Ocolul Silvic Valea Ierii (derivat din contractul pe care urma a fi anulat pe motiv de nelegalitate, existând incidii de săvărșire a infracțiunii de abuz în serviciu, prev de articolul 13, indice 2, din legea 78/2000”, se arată în ordonața prim-procurorului care constantă că Direcția Națională Anticorupție are competențe să facă urmărirea penală.
Avocat plătit fără acordul explicit al Consiliului Local. Primarul mai tare ca Ordonanța
Pe parcursul cercetărilor privind modul de administrare a pădurii Turzii, procurorii au constat o altă ilegalitate. Avocatul desemnat de Municipiul Turda era Koble Ladislau Levente.
Primăria Turda a semnat cu avocatul Ladislau Koble două contracte de asistență juridică succesive. Primul a fost în iunie 2019 iar Koble urma să primescă 14.000 de lei lunar pe durata unui an. Contractul a fost semnat in baza unei hotărâri de Consiliu Local inițiată de primar, care prevedea reprezentarea în procese generate de litigii cu Curtea de Conturi și și dosare civile și de contencios cu obiect evaluabil în bani de peste 100.000 de lei.
Procurorii au constatat că încheierea acestui contract contravine prevederilor art. 1 din OUG 26/2002. Acest act normativ limitează contractele de asistență juridică la situații temeinic justificate când compartimentul juridic propriu nu poate asigura reprezentarea.
După încheirea acestui contract în ședința Consiliului Local din 31.10.2019, a fost inițiat un nou proiect de hotărâre prin care se extinde aria de reprezentare juridică. Șefa Serviciului Administrativ, Ursula Ioana Iftime a inclus in raportul de specialitate mentiunea că serviciile juridice se vor contracta în cazul unor cauze ”pentru care conducătorul insituției (primarul) va aprecia că este necesară asistența juridică calificată și de reprezentare de către avocat”.
”Constat că în cadrul ședinței ordinare din data de 31.10.2019 s-a dezbătut practic abrogarea printr-un HCL a prevederilor OUG 26/2002, scoțându-se din sfera de decizie a Consiliului Local aprobarea contractării unor astfel de servicii”, se arată în ordonanța prim-procurorului care mai menționează că avocatul Nicolae Giurgiu, consilier local a atras atenția în cadrul acelei ședințe cu privire la nelegalitatea hotărârii. La data de 20.06.2020 Municipiul Turda a încheiat cu avocatul Koble Ladisalu un alt contract cu valoarea de 9000 lei/lunar. Procurorii au constatat că plata acestor sume de bani nu se justifică deoarece contractele sunt nelegal încheiate iar pe de altă parte nu a exista niciun indiciu al prestațiilor juridice concrete.
”Astfel, încheierea nelegală a celor două contracte de către Primarul Municipiului Turda, a avut ca urmare obținerea unui folos necuvenit pentru numitul Koble Ladislau Levente, existând indiciile de săvărșire a infracțiunii de abuz în serviciu.
DNA urmează să preia cercetările
Ordonanța prim-procurorului de la Parchetul Turda poate fi atacată la Parchetul Tribunalului Cluj și poate fi anulată. Deasemenea DNA chiar dacă deschide cercetarea penală o poate soluționa cu clasare.
Chiar și în cazul în care începe urmărirea penală, vinovăția poate fi stabilită doar de o instanță de judecată.