Documentele lipsă ce fac ilegale numirile în Consiliile de Administrațe de la Salina și Domeniul Public Turda.

0
Documentele Lips Ce Fac Ilegale Numirile N Consiliile De Administra E De La Salina I Domeniul Public Turda

Numirile în Consiliile de Administrație de la Salina Turda și Domeniul Public, anunțate de municipalitate nu respectă în totalitate prevederile legale. Consiliul Local Turda ar trebui să se pronunțe în ședința ordinară din 28 ianuarie cu privire la cei nominalizați în urma unei selecții făcută de o firmă din Cluj.

Propunerile au fost criticate politic și de către USR -Plus care a concluzionat că ce o parte a celor nominializați sunt persoane aservite politic grupului condus de primarul Cristian Matei.

”Primărie sau Moșie”, se întreabă USR-PlusTurda cu privire la faptul că numirile au o conexiune politică clară.

Printre cei nominalizați să conducă companiile publice din Turda se numără un patron de plăcintărie ce a avut datorii la fisc, un prieten de famailie cu fiul primarului, un topograf care e convins că Uniunea Europeană își otrăvește cetățenii. Cei nominalizați au fost descriși în raportul de evaluare ca având experiență medie în management și cu conoștințe modeste în ceea ce privește principiile guvernării corporative.

Nominalizarea persoanelor în Consiliile de Administrație de la Salina Turda și Domeniul Public vor trece fără emoție de votul Consiliului Local în ședința care va avea loc în 28 ianuarie, asta deoarece administrația primarului Cristian Matei se bazează pe votul a 12 consilieri locali. În plus, în acest caz, fiind vorba de persoane, legea impune un vot secret așa că nu vom ști oficial care cu cine a votat.

Hotărârea privind numirea membrilor în Consiliul de Administra de la Salina Turda este însă incompletă în sensul în care lipsesc niște documente privitoare la foștii membri ai Consiliului de Administrație

Astfel potrivit art. 29 din OUG 109 în cazul în care candidaţii propuşi de consiliul de administraţie sunt administratori în funcţie, cererea pentru reînnoirea mandatului se adresează adunării generale a acţionarilor cu obligaţia candidatului de a prezenta un raport de activitate pentru perioada mandatului efectuat. Dorin Apahidean, Dorel Corpodean și Dragoș Filip sunt la data aprobării hotărârii de Consiliu Local administratori în funcție. Cei trei candidati trebuiau să depună un raport de activitate.

Baciu Simona Apahidean Dorin Salina Turda1 1 1
Dorin Apahidean ar fi trebuit să prezinte un raport de activitate referitor la mandatul de administrator al al Consiliului de Administrație de la Salina Turda

Ordonanța de urgență 109 explică și ce înseamnă raport de activitate la reînnoirea mandatului. Acesta este document întocmit de fiecare membru al consiliului care solicită reînnoirea mandatului şi care cuprinde sintetic cel puţin: realizările relevante ale întreprinderii publice ca urmare a deciziilor luate, precum şi modul de îndeplinire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă, contribuţia la realizarea obiectivelor întreprinderii publice prin participarea în comisii.

Acest raport trebuia evaluat de comisia de selecție iar evaluarea ar fi trebuit să fie un demers serios. Tot actul normativ explică și această procedură. Evaluarea activităţii membrilor consiliului care solicită reînnoirea mandatului reprezintă aprecierea sistematică, riguroasă, transparentă şi de bune practici a membrilor consiliului care solicită reînnoirea mandatului înfăptuită de către comisia de selecţie;

În urma evaluării se întocmește un raport de evaluare carei este documentul întocmit de autoritatea publică tutelară pentru fiecare membru care solicită reînnoirea mandatului şi care cuprinde sintetic cel puţin modul de îndeplinire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă cuprinse în contractul de mandat, matricea profilului candidatului sau matricea consiliului, după caz;

Din procedura de evaluare și din hotărârea de consiliu lipsesc raportul de activitate la înnoirea mandatului, pentru Dorin Apahidean, Dorel Corpodean, Dragoș Filip și Femița Pogăcean (Domeniul Public)

În propunerea de hotărâre de consiliu local e menționată doar o evaluare competențele candidaților și nu există o evaluare distinctă a activității anterioare, așa cum cere legea.

”Primărie sau moșie”, se întreabă USR-Plus Turda

Primar12

Tocmai aflăm că în următoarea ședință de Consiliu Local vor fi instalați noii membri ai Consiliilor de Administrație de la Domeniul Public și Salină, în urma “procesului de selecție” derulat de Arc Consulting, o firmă de resurse umane apropiată de fiica primarului Matei. Înțelegem acum de ce scrisoarea de așteptare a Consiliului Local votată cu 2 mâini de majoritatea PNL-UDMR, în urmă cu ceva timp, nu a stabilit niciun indicator de performanță real și măsurabil pentru Consiliile de Administrație ale companiilor publice, nimic legat de creșterea cifrei de afaceri sau a profitului net, ci doar exprimări goale de genul “să fie bine, ca să nu fie rău”.

Matei, primarul PSD/PNL, nu așteaptă performanță de la servilii numiți, care să poată fi măsurată, ci doar executarea ordinelor sale, în schimbul arginților primiți lunar. Vorbim despre conștiințe care se vând pentru un pumn de linte!

Vă prezentăm mai jos noii membri (“vasali”) propuși a fi numiți în CA-ul Domeniului Public și legăturile lor cu Matei;

Bichiș Cornelia, soția fostului consilier local Bichiș Sorin, fost la PNȚCD, fost la PD-ul lui Ștefănie, recuperat și angajat de Matei la Compania de Apă

Moldovan Florin, soțul secretarei primarului Matei, angajat la Compania de Apă condusă de ginerele primarului Bobic ;

Oltean Cornel, un migrator politic fără scrupule, ghidat doar de interese personale fost membru PPDD și ALDE, declarat insolvabil de Primăria Turda în august 2020, pentru a scăpa de executarea silită în contul datoriilor acumulate la bugetul local (6 200 de lei în anul 2018) , unul dintre postacii de serviciu ai primarului, în partea din față a corului lăudătorilor , numit de curând vice-președinte al clubului de fotbal Sticla Turda, inițiatorul site-ului Mina de Știri, specializat în cântarea și adularea primarului și în denigrarea oponenților lui politici.

Pogăcean Femița, omul primarului Matei, în trecut PPDD-istă, cu facultate începută la 38 de ani, fost contabil la Turdapan, fabrica de pâine a orașului, falimentată sub conducerea lui Dorel Corpodean (alături de fabrica de lapte), amicul primarului Matei ;

Popescu Alin, omul primarului Matei, instalat director la compania de transport public

Solonaru Paula, fostă membră PSD, devenită penelistă în suita primarului Matei, fiica Minervei Beian, fosta secretară a organizației PSD Turda și soția șoferului primarului trecută și ea cu arme și bagaje la PNL

Vincze Andrea, propunerea UDMR, un partid devenit trotineta primarului Matei, în vederea primirii de sinecuri pentru membri

Este trist că tot mai mulți oameni aleg să valideze abordarea de tip “moșie”, îngoșând numărul “vasalilor”, renunțând la principii pentru bani ! Turda a devenit SRL-ul unui primar însetat de putere !”, au transmis public cei din Alianța USR-Plus.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.