O familie de castori și-a făcut prezența pe râul Arieș în imediata vecinătate a sediului Domeniului Public SA. Activitatea castorilor poate fi observată deoarece un arbore a fost doborât iar altul a fost ros.
Specialiștii în biodiversitate spun că prezența castorilor poate fi folosită în mod pozitiv de către municipalitate. Este Turda un oraș prietenos cu natura și castorii vor rămâne aici, ori vor fi exterminați?
La inceputul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a disparut aproape complet nu doar din tara noastra, ci de pe tot continentul. Motivul: castorii au fost vanati in principal pentru blana, secretiile din glandele sale, folosite ca medicament si in industria parfumurilor, dar si pentru carnea lor.
Castorul a dispărut din România în 1824. În 1994 în urma unor discuții cu experți ai Universității din Munchen a reapărut ideea repopulării, care s-a făcut între 1996 și 2004. După 200 de ani, castorul s-a întors în România, una dintre țările în care specia a dispărut aproape complet.
Din 1998, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov a inceput un proiect de reintroducere a castorilor in fauna Romaniei. Circa 182 de castori donați din landul german Bavaria au fost eliberați în habitate favorabile pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. Pe Mureș au ajuns 56 de castori. Animalele au fost dotate si cu GPS, pentru a fi mai usor de urmarit. Castorii s-au inmultit, in 2011 fiind deja in jur de 650. Anul trecut o familie de castori a fost văzută la complexul sportiv de pescuit Trei Lacuri.
Specialiștii în biodiversitate salută apariția castorului pe apele de interior din România
”Este o oportunitate pentru un oraș, mai ales dacă e un oraș turistic. Ai șansa să urmărești în abitatul natural o specie ce e pe cale de dispariție. Activitatea lor poate fi urmărită seara”, explică biologul Călin Pașca, care coordonează programul de repopulare cu castori al nstitutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brașov.
Castorul, vidra și nurca sunt mamifere semiacvatice cu o însemătate deosebită în cadrul ecosistemelor acvatice. Din acest motiv sunt considerate specii de animale de interes comunitar a căror conservare necesită desemnarea zonelor de habitate și sunt menționate în Anexele 2 și 4 a Directivei Europene 92/43EEC. Castorul este protejat de lege, în România.
Primăria Turda ar trebui să demareze un proiect de protejare a castorilor și a copacilor valoroși din zonă. ”Dacă sunt copaci valorși, sălcii sau plopi bătrâni ori la maturiate, ar trebui să fie protejați cu plase metalice. Așa se procedează peste tot”, a mai explicat biologul Călin Pașca.