Surpriză de proporții pregătită de primarul Cristian Matei pentru 39 de persoane fizice și juridice din Turda care vor plăti un impozit majorat cu 500%, începând din anul 2021.
Majorarea impozitului, care este o formă de sancțiune pentru clădirile neîngrijite ce se aplică în baza Codului Fiscal, s-a stabilit la Turda în baza unei hotărâri discriminatorii a Consiliului Local, aprobată în noiembrie 2017, tot la inițiativa primarului Cristian Matei.
Proiectul de hotărâre de atunci a fost adoptat cu erori și fără proceduri explicite de control. Nu a fost contestat în contencios administrativ iar acum produce efecte.
Premiere la final de an:
- Consilierii PNL-UDMR au acceptat să participe la o ședință în care să voteze ”de îndată” 39 de proiecte pe care le-au primit doar ieri și pentru care ar fi avut nevoie de 7 ore pentru a studia documentele;
- Consilierii locali PNL-UDMR au votat documente de sancționare a unor turdeni deși acestea nu prezentau număr de înregistare sau alte date care să certifice momentul consemnării abaterii
- Consilierii UDMR au refuzat în premieră să apere interesele unui etnic maghiar, motivând că se rezolvă pe urmă;
- Un avocat a votat împotriva intereselor asociației profesionale din care face parte- Baroul Cluj, fără a avea curtoazia profesională de a-și consulta colegii
O parte a celor 39 de proiecte de hotărâre de sancționare aprobate exclusiv cu votul consilierilor PNL și UDMR respectă procedura din Hotărârea Consiliului Local 375 din 2017.
O altă parte a proiectelor de hotărâre sunt însă lacunare și conțin omisiuni. Desi erau incomplete, cu ștersături sau date false au fost votate fără discriminare de către coaliția politică ce conduce Turda.
Printre cei sancționați cu majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri și terenuri se află și persoane fizice și juridice care au criticat public sau în acte oficiale Primăria Turda și familia primarului Cristian Matei.
Ioana Orbean, avocata care a votat împotriva Baroului Cluj

Un astfel de exemplu este cel al Baroului de Avocați Cluj care deține o proprietate la Turda.
În 2018, Baroul Cluj a câștigat un proces împotriva Poliției Locale Turda pentru o amendă aplicată ilegal. Autoritățile locale au aplicat amenda pentru că terenul deținut în proprietate de Baroul Cluj ar fi neîngrijit. De fapt, autoritățile locale amânau eliberarea certificatului de urbanism. Baroul Cluj preciza în cererea de chemare în judecată faptul că Ionuț Matei, fiul primarului a formulat amenințări împotriva uniunii profesionale a avocaților. ”În cursul anului 2018 a început o ofensivă asiduă asupra Baroului Cluj, prin care pe de o parte, Primăria municipiului Turda soma Baroul să realizeze lucrări de împrejmuire și îngrijire a terenului, iar pe de altă parte, fiul primarului municipiului Turda, în calitate de asociat al unor societăți comerciale, propunea Baroului Cluj, diferite parteneriate și forme de asociere, pentru dezvoltarea în comun a unui proiect imobiliar”, se arată în cererea de chemare în judecată. Ionuț Matei, fiul primarului Cristian Matei a dezmințit acuzațiile.
În cererea de chemare în judecată Baroul Cluj precizează că la data de 16.09.2019 s-a formulat și înregistrat în fata Primăriei municipiului Turda, cererea nr.19614, pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul construirii împrejmuirii terenului situat în Turda, str. Axente Sever, nr. 19. La data de 25.09.2019 a fost emis de către Primăria municipiului Turda, Certificatul de Urbanism nr.359.
În actul de constatare a neregulilor, pentru aplicarea impozitului majorat se precizează că certificatul de urbanism 359 ar fi fost eliberat în 2015.
Proiectul de hotărâre privind majorarea impozitului pe teren cu 500% pentru Baroul Cluj a fost votat și de către Ioana Orbean, avocat din Turda. Aceasta a votat proiectul fără a se consulta anterior cu Baroul Cluj, asociația profesională din care face parte cu începere din august 2007.
Femeia care se revolta degeaba pe Facebook

Unul din cazurile flagrate de eroare din proiectele de hotărâre votate pe bandă rulantă de consilierii PNL și UDMR este cel referitor la o casă de pe strada Zidarilor, aflată în proprietatea unei turdence. Angajații Primăriei au evaluat un duplex, vizând apartamentul nr 1 al imobilului. Au aplicat însă majorarea pentru apartamentul nr. 2
Deși evaluările acestor terenuri și imobile au fost făcute în 2018- ianuarie 2020 -octombrie 2020, autoritățile locale le-au introdus în dezbaterea Consiliului Local, în ședință extraordinară dintr-o dată.
Proprietarea imobilului de pe strada Zidarilor a aflat în această dimineață că va avea impozitul majorat cu 500%. A încercat cu disperare să le scrie consilierilor locali pe Facebook că fac o eroare. Le-a trimis și poze cu casa și cele două imobile.
Deși s-a revoltat pe Facebook nu a băgat-o nimeni în seamă.
Ce e greșit în abordarea Primăriei Turda?
Impozitarea cu 500% a impozitului pe clădiril și terenuri e prevăzută de Codul Fiscal, poate fi un lucru benefic, dar aplicarea sancțiunii se face haotic la Turda.
Iată care sunt lipsurile din proiectul de hotărâre din 2017, în baza căruia au hotărât astăzi consilierii locali
Hotărârea nu se aplică și proprietarilor de apartamente din blocurile de locuințe, astfel crează o aplicare discriminatorie a legii pentru proprietarii de imobile.
Categoria degradărilor medii a fost stabilită cu termeni vagi ce permit o marjă mare de interpretare.
Proiectul de hotărâre nu include un regulament sau un program transparent de evaluare a proprietăților. Nu se cunoaște după ce priorități au fost evaluate imobilele, așadar evaluările se fac aleatoriu, fără nicio regulă prestabilită.