Consilierii locali sunt mințiți de președintele de ședință și secretarul Municipiului Turda

0

Proiectele de hotărâre nu pot fi retrase de pe ordinea de zi decât de inițiator iar inițiatorul care e primarul nu e aici a afirmat în repetate rânduri consilierul local Paul Năstase, președintele de ședință a Consiliului Local. Secretarul municipiului Turda, Mihaela Mărginean a dublat mesajul că un proiect de hotărâre nu poate fi transmis înapoi spre inițiator. ”Nu văd altă soluție legală”, a comentat Mărginean care a propus votarea unei hotărâri care ulterior să fie abrogată.

Afirmațiile au fost făcute atât la deschiderea ședinței înaintea votării ordinii de zi a ședinței extraordinare din 30 decembrie 2020, cât și pe parcursul dezbaterilor fiecărui proiect de hotărâre în parte.

Cererea de retrimitere a proiectelor de hotărâre a fost făcută de consilierul Alianței USR-Plus, Andrei Suciu dar a fost dublată de către intervențiile consilierilor de la PSD și PMP.

Adevărul despre cine poate retrimite proiectele spre corectare este însă altul și este clar precizat în lege.

”Dacă în urma dezbaterilor din şedinţa consiliului local se impun modificări de fond în conţinutul proiectului de hotărâre, la propunerea primarului, a secretarului sau a consilierilor locali şi cu acordul majorităţii consilierilor locali prezenţi, preşedintele de şedinţă retransmite proiectul de hotărâre, în vederea reexaminării de către iniţiator şi de către compartimentele de specialitate” se arată în articolul 139 din Codul Administrativ.

Cel puțin în cazul câtorva proiecte erau necesare modificări de fond. Chiar și fără să fie necesare aceste modificări în fapt, dacă Consiliul Local aprecia că e nevoie de modificări, proiectele puteau fi retrimise la inițiator.

Atât Mihaela Mărginean, secretarul Municipiului Turda cât și Paul Năstase, președinte de ședință aveau conferite prin lege dreptul de retransmite proiecte de hotărâre. Au ales totuși să-i mintă pe ceilalți consilieri locali și să susțină că proiectele de hotărâre nu pot avea alt parcurs decât supunerea la vot.

E vorba de rea voință sau incompentență și nu au habar despre ce prevede Codul Administrativ?

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.