Administrația locală de la Turda a refuzat să plătească la timp banii suplimentari de concediu pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap. ”Nu sunt bani”, e răspunsul oficial al Primăriei Turda, transmis asistenților personali. Aceștia suspectează însă o răzbunare a autorităților locale, datorată faptului că asistenții persoanli au dat Primăria în judecată.
În anii anteriori acești bani erau plătiți în luna noiembrie, înaintea sărbătorilor de iarnă, dar în acest an plata a fost amânată pentru luna ianuarie 2020.
Potrivit legii, banii pentru indemnizațiile suplimentare trebuiau prevăzuți în bugetul municipiului Turda.
Primăria a plătit doar salariul pentru concediul de odihnă, nu și suma suplimentară prevăzută de lege.
Potrivit legii, asistentul personal al unei persoane cu dizabilități are dreptul la concediu anual de odihnă. Autoritățile locale ar trebui să asigure pe perioada concediului de odihnă una din variantele de înlocuire: fie un alt asistent personal, fie cazarea persoanei cu dizabilități într-un centru ”respiro”, un centru în care resposanbilitățile de îngrijire să fie preluate de personal calificat. Deși e stipulat în lege, aceste centre ”respiro” nu există în România.
Legislația permite ca autoritățile să plătească în plus o indemnizație lunară egală cu salariul net al asistentului personal gradația 0, se adugă la prestația socială a persoanei cu handicap grav care este în valoare de 340 lei. Această indemnizație are ca scop să acopere cheltuielile pentru plata unuie persoane care să îngrijească persoana cu dizabilități.
Acești bani erau plătiți la Turda în luna noiembrie, astfel încât asistenții sociali ai persoanelor cu handicat să beneficieze de ei în preajma sărbătorilor.
”Credem că e o răzbunare a autorităților locale”, susține un asistent personal
”Ne-au anunțat că vom primi acești bani în ianuarie. Nu sunt însă sigură că se vor ține de cuvât. Cum pot să aibă mai mulți bani la începutul anului când nu au un buget aprobat și nu sunt încasări”, explică o mamă ce are în grijă un copil cu dizabilități severe.
Asistenții persoanli cred că e vorba de o razbunare a autorităților locale ce survine în urma faptului că asistenții persoanli au dat în judecată Primăria Turda pentru alte drepturi ce li se cuvin. ”Cred să se răzbună pe noi ca să arate că ei sunt cei ce împart banii”, a mai adăugat femeia ce așteaptă ca Primăria Turda să plătească drepturile legale ce i se cuvin.
Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale (art 8 alin (1) din Ordonanța de urgență nr. 51/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative,448/2006). Primăria Turda a făcut o rectificare de buget în baza sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.
În ciuda faptul că administrația locală de la Turda a aprobat două rectificări bugetare în toamna acestui an, asistenții personali au rămas fără drepturile salariale ce li se cuvin.