USR-PLUS, PSD și PMP au părăsit astăzi ședința Consiliului Local Turda în semn de protest față de practica administrației locale condusă de PNL și primarul Cristian Matei. Cele trei formațiuni politice au protestat față de introducerea pe ordina de zi a ședinței ordinare a unor proiecte pe ultima sută de metri.
Ulterior pentru a stopa valul de reacții critice, administrația locală a cenzurat comentariile de pe pagina ce transmitea ședința și le-a blocat pe Facebook.
Cinci proiecte de hotărâre care nu figurau inițial pe ordinea de zi au fost trimise consilierilor locali cu doar 4 ore înainte. Printre aceste proiecte se numără și cel al înființării Regiei Silvice care va administra cele 700 de hectare de pădure. Acest proiect s-a aflat însă pe agenda administrațiilor locale încă de acum o săptămână, când a fost propus de comunele asociate cu Turda.
Consilierii PSD, USR-PLUS și PMP i-au cerut primarului Cristiam Matei să retragă proiectele de pe ordinea de zi și să le introducă la o dată ulterioară dar președintele de ședință a refuzat să propună acest lucru executivului. Codul Administrativ prevede că în cazul ședințelor ordinare, convocarea se face la cinci zile de la prezentarea ordinii de zi și a proiectelor de hotărâre ce vor fi discutate. Suplimentarea ordinii de zi se poate face doar în cazul unor proiecte urgente.
Anunțurile de retragere din ședință au fost făcute de liderii grupurilor politice din Consiliul Local, Emil Moldovan (PMP), Răvan Ciortea (PSD) și Andrei Suciu (USR-PLUS)
Pădurea Turzii, proiectul cel mai complicat din ședința Consiliului Local
Proiectulde înființare a Regiei Silvice care va administra și cele 700 de hectare de pădure pe care le are Turda este cel mai complicat proiect din ședința ordinară a lunii decembrie.
Fondul forestier al municipiului Turda a fost administrat ilegal în ultimii 10 ani de către un srl, fapt care contravine Codului Silvic. Odată cu înființarea noii regii silvice care preia pădurile ar trebui să se facă o inventarirere a fondului forestier și o procedură transparentă de predare-primire a acestuia. Potrivit unor surse, silvicultorii care administrau pădurea Turzii se vor muta de la srl la regia silvică. Se va ajunge astfel în situația în care predarea și primirea fondului forestier se va face de către aceleași persoane.