Muzeul Sării de la Mina de Sare Wieliczka din Polonia are 106 angajați, inclusiv 33 de persoane pentru activitatea curentă. Doi sunt curatori seniori adică supervizează activitatea. Alți șapte sunt curatori. Majoritatea sunt persoane cu studii superioare în domeniile culturii. Nouă sunt absolvenți de istorie, doi sunt specializați în minerit. La mina de sare de la Wieliczka mai sunt 2 arheologi, 3 geologi, 3 specializați în istoria artei, 2 în etnografie, 3 în filologie. Muzeul a mai angajat un profesor ș trei doctori în stiințe istorice.
Nu politicile de personal sunt însă ceea ce motivează managementul minei de sare din Polonia. Potrivit planului de management, se urmăresc trei obiective majore: creșterea numărului de turiști, creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor și creșterea încasărilor printr-o politică de dezvoltare a evenimentelor culturale.
În trecut, în 1970, adică acum 50 de ani, managerii din Polonia și-au propus înscrierea Minei de la Wieliczka în patrimoniul mondial UNESCO. Au reușit în 1978.
E adevărat, complexul sării de la Wieliczka are mai multe obiective turistice, este mai spectaculos și mai bine administrat decât Salina Turda. Putem păstra însă ideea de bază: Wieliczka are o politică de personal adecvată obiectivelor de turism cultural cu angajați înalt specializați in domenii socio-umane care pot dezvolta programe și un management eficient al obiectivului turistic.
Cum e la Salina Turda?
Consiliul Local Turda a aprobat – cu votul majorității consilierilor PNL-UDMR și cu opoziția USR-Plus, PSD și PMP scrisoarea de așteptări pentru selecția administratorilor de la Salina Turda.
Documentul reflectă și viziunea managerului Cristian Matei, primarul Turzii iar în baza acestui document urmează să fie aleși cei care vor conduce Salina Turda
”Obiectivul, pe termen mediu și lung, pentru SALINA TURDA este diversificarea serviciilor și a produselor oferite, relaționate cu obiectul principal de activitate, pentru crearea de noi locuri de muncă”, citim în deschiderea scrisorii de așteptări.
Cu alte cuvinte, adminstrația municipiului Turda nu are drept scop creșterea numărului de vizitatori, un profit mai mare care să fie reinvestit în conservarea minei de sare și diversificarea ofertelor de evenimente culturale.
Administrația așa zis liberală a orașului sublinează că urmărește creșterea locurilor de muncă la întreprinderea publică.
Această aberație de scop nu o veți mai întâlni nicăieri în vreun plan de management, excepție cele ale întreprinderilor socialiste.
Scrisoarea de așteptări nu face referire la conservarea obiectivului turistic, la prezervarea minei, la o structură a evenimentelor ce le va găzdui Salina Turda sau la strategii care pot sprijini societatea în criza Covid. Scopul Salinei Turda e să se angajeze mai mulți la stat.
Ce e scrisoarea de așteptări?
Scrisoarea de aşteptări face parte din setul de documente obligatorii cu care începe procesul de selecţie a membrilor consiliului şi directorilor/membrilor directoratului pentru întreprinderile publice, document de lucru care conţine performanţele aşteptate de la organele de administrare şi conducere şi politica acţionariatului privind administrarea şi conducerea întreprinderii publice. Pe baza scrisorii de aşteptări, candidaţii aflaţi în lista scurtă redactează o declaraţie de intenţie.Obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung ale întreprinderii publice cuprinse în scrisoarea de aşteptări stau la baza stabilirii criteriilor specifice de selecţie a candidaţilor.
Indicatorii financiari şi nefinanciari înscrişi ca anexă la contractele de mandat ale membrilor consiliului sunt derivaţi din performanţele exprimate în scrisoarea de aşteptări.
La Turda, liberalii și Cristian Matei nu au înscris nicio performanță explicită în Scrisoarea de așteptări. S-a dat liber pentru managementul incapabililor.