O suprafață de peste 4000 de metri pătrați de teren, aflată în proprietate privată, situat sub pădurea de la Mihai Viteazu a fost distrusă abuziv de exploatările de balast.
Afacerea este una ce leagă interese private de modul în care lucrează funcționarii din Primăria Turda.
Sub pădurea de la Mihai Viteazu, zeci de hectare de teren agricol sunt compromise cu acceptul tacit al autorităților locale.
O familie de profesori din Turda a descoperit că terenul moștenit de la părinți a fost distrus în mod ilegal de exploatările de balast. Timp de luni de zile Primăria Turda a tergiversat înregistrarea unor acte care ar fi permis vânzarea terenului. Oamenii cred că excavațiile de pe terenul lor nu se puteau face fără o complicitate a autorităților.
”În Primăria Turda nu știe stânga, ce face dreapta”, spune profesoara Doina Nistea, din Turda. Este supărată și profund decepționată de interacțiunea cu Primăria Turda. Încă din luna iunie, Doina Nistea a încercat să vândă o parcelă de teren de circa 4000 de metri pătrați, situat sub dealul de la Mihai Viteazu. Cumpărătorul dorea mai multe loturi de teren mici pentru a începe o afacere cu produse agricole ecologice.
Timp de mai multe luni, Doina Nistea a încercat să obțină aprobările să vândă terenul, dar s-a lovit de ineficiența, dezinteresul și incompetența funcționarilor din Primăria Turda.
În primă fază a obținut de la Primărie o hârtie care certifica că terenul se află în zona unor situri arheologice. Ar fi trebuit să obțină un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. Un arhitect din Primăria Turda, Vass Sara i-a mărturisit că ea nu poate trimite cererea online doarece nu se pricepe la internet. Doina Nistea s-a dus la Cluj, la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. A aflat că s-a dus degeaba, cererile se trimit online. În doar 2 ore de la transmiterea online a cererii a aflat că i terenul e liber de sarcini arheologice iar documentul emis de Primăria Turda era greșit.
După ce a lămurit treaba cu situl arheologic inexistent de sub dealul de la Mihai Viteazu, profesoara Doina Nistea a aflat că trebuie să ceară o aprobare de la Ministerul Apărării, care să certifice că ministerul nu intenționează să construiască vreun obiectiv militar sub pădure . ”Am obținut un astfel de aviz de la Ministerul Apărării Naționale, deși terenul meu este la peste 2 km de unitatea militară care oricum e dezafectată”, explică profesora din Turda.
Într-un final, anunțul pentru vânzarea terenului a fost bun de publicat pe site-ul Primăriei Turda, la circa șase luni de la demararea procedurilor. A venit însă surpriza. Cumpărătorul a anunțatcă tranzacția a picat. Terenul agricol era distrus de excavațiile pentru exploatarea balastului.

Tot terenul agricol al Doinei Nistea e distrus de o exploatație ilegală de balast. ”Am sesizat Poliția, a venit un echipaj și a constatat că terenul e distrus și atâta. Au plecat. Am aflat că firma ar fi din Baia Mare al unui așa-numit Vasile. Am vorbit cu el la telefon, a fost flegmatic și a zis că nu-l interesează”, explică proprietara terenului. A făcut și plângere penală la Parchet și spune că nu se va opri până când n va afla cine e răspuzător pentru distrugerea terenului ei. Doina Nistea crede că distrugerea terenurilor agricole de sub pădurea de la Mihai Viteazu se face cu acordul tacit al autorităților.
”Cel mai mare dușman al omului corect și cinstit e chiar Statul Român”, crede femeia care se întreabă cum pot fi distruse zeci de hectare de teren agricol sub ochii impasibili ai autorităților.
Pentru exploatarea balastului e nevoie de serie de acte, de la Agenția Națională de Resurse Minerale, Agenția pentru Protecția Mediului și Primărie. Spre exemplu, printre documente se numără certificatul de urbanism și autoritzația de construcție. Aceste documente se eliberează doar dacă se face dovada proprietății asupra terenului prin act de proprietate sau contract de închiriere care să ateste dreptul de exploatare a terenului.
Doinea Nistea nu a semnat niciun act care să permită folosirea terenulu său. Cu toate acestea, pământul lăsat moștenire de la mama ei e acum distrus și fără nicio valoare.
Comuniștii le-au luat pământurile cu forța în anii `50. După 70 de ani, terenurile sunt luate cu japca de către afaceriști, în complicitate cu funcționari publici. Care credeți că e diferența?