Conducerea Teatrului Național Turda este obligată să reangajeze o administratoare concediată abuziv în urma cu 21 de luni, în februarie 2019.
Procesul a fost finalizat în septembrie 2020 și prevede inclusiv plata retroactivă a salariilor.
Motivul concedierii a fost acela că administratoarea a refuzat semnarea unor liste de inventar pe care le-a considerat ca fiind întocmite ilegal, chiar si prin falsificarea unei semnături, conform declarațiilor din instanță ale unei angajate a teatrului.
Acum, în baza hotărârii instanței, Consiliul Local Turda va modifica în ședința ordinară de joi, 26 organigrama teatrului. Managerul Teatrului, Grigoras Catalin – desființase postul de administrator în anul trecut.
Administratoarea care a câștigat procesul crede că desființarea a fost făcută în speranta ca instanta nu-i va da câștig de cauză și nu o va reîncadra pe postul ce nu mai există.
La polul opus, Teatrul Național susține că angajata a comis abateri disciplinare analizate în cadrul comisiilor de disciplină ale instituției și că procesul a fost pierdut exclusiv din cauze procedurale.
Aveți mai jos povestea unui conflict de muncă câștigat de un angajat.
Nicoleta Udrea, administratorul Teatrului Aureliu Manea vorbește mai rar și oarecum apăsat. La prima vedere ai senzația că nu gândește ori nu știe prea multe. După câteva minute de vorbă realizezi că de fapt analizează lucrurile metodic.
Că nu gândește sau nu știe prea multe, a crezut și conducearea Teatrului Național din Turda. Nicoleta Udrea avea însă să le demonstreze că lucrurile stau chiar pe dos. Surpriza a venit cand conducerea Teatrului i-a cerut sa semneze liste de inventar intocmite de o comisie de inventariere, fară ca ea sa participe la inventar.
Nicoleta Udrea explică că mai apoi a fost împiedicată chiar de managerul teatrului să efectueze personal inventarul. << Când am câștigat concursul pentru postul de administrator al Teatrului eram surprinsă ca reușisem fără “ pile “. Ulterior, aveam să constat că postul era mai complicat decât credeam>>, explică Nicoleta Udrea.
“ Mi-am pus întrbarea dacă nu se urmărea să “ sa descarce “ prin intermediul meu inventarul care prezenta multe ilegalitati, neconcordante între scriptic si faptic. Erau incorecte suprafete de mochete, cantități de obiecte de inventar, clase de inventariere, numere de inventar. Acestea urmau să fie descărcate pe semnatura mea. Evident ca am refuzat sa preiau responsabilitatea multor făcute și nefăcute ale altora. Maximum a fost cand am constatat ca au inclus in listele de inventar un zid despartitor, filtre de cafea – de hartie, manusi de lucru si alte obiecte de inventar consumabile, din urma cu ani de zile”, mai explică Nicoleta Udrea.
A incercat sa pună ordine în Teatru
Nicoleta Udrea a încercat să propună seturi de reguli în administrarea Teatrului Național. Spre exemplu a cerut un regulament explicit pentru Festivalul de Teatru în condițiile în care voluntarii tineri, minori, consumau alcool si dormeau în incinta instituției în perioada festivalului, a cerut respectarea orarului de muncă a personalului auxiliar sau respectarea strictă a normelor de protecție a muncii și de incendiu. A încercat să faca curatenie în curți, unde acum se dau spectacole și unde zeci de ani au zăcut basculante întregi de gunoaie.
Intervențiile sale au făcut să fie considerată o “ persoană dificilă “ și nu una responsabilă. Când a refuzat să semneze cu ochii închiși listele de inventar pe care le considera întocmite ilegale, au venit deciziile de sancționare si cea de concediere.
Teatrul susține că administratoarea a fost indisciplinată și a încălcat atribuțiile de serviciu
”Angajata Udrea Nicoleta a fost concediată în urma săvârșirii unor abateri disciplinare analizate în cadrul comisiilor de disciplină ale instituției, sancționare realizată gradual conform codului muncii. Instanța a reținut că unele fapte săvârșite de angajata Udrea Nicoleta au fost recunoscute de aceasta în fața comisiilor de disciplină, însă a anulat deciziile pe motiv procedural. Cu alte cuvinte, faptele analizate de comisiile de disciplină au fost descrise într-un proces verbal de ședință însă nu au fost incluse în decizie, decizia doar amintind respectivul proces verbal.
Din cuprinsul hotararii instantei: ”Comisia de cercetare disciplinara a retinut caracterul grav al abaterii disciplinare si a propus desfacerea disciplinara a contractului de munca raportat la imprejurarea ca , pana la acel moment, reclamanta a mai fost sanctionata disciplinar”. Cu toate acestea, instanta a anulat decizia de sanctionare strict din motive procedurale, referitoare la respectarea dispozitiilor art. 252 Codul muncii de catre Comisia de disciplina, retinand: ”Se notează de Curte că, în reglementarea cerinţelor obligatorii prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute, legiuitorul a adoptat teoria actului unic, ceea ce presupune ca toate aceste cerinţe să se regăsească în conţinutul deciziei de sancţionare disciplinară, nefiind admisibilă completare, întregirea deciziei cu alte acte, emise de angajator, anterior emiterii deciziei sau în cadrul cercetării disciplinare. ”
În consecință, deși angajatul Udrea Nicoleta a săvârșit faptele, pe motiv procedural deciziile au fost anulate de instanță, iar aceasta trebuie repusă în funcția de administrator cu studii medii.
Este de mentionat si faptul ca angajatul Udrea pentru anul 2017 la evaluare a obținut calificativ Satisfăcător, iar pentru anul 2018 a obținut calificativul Nesatisfăcător. Cum poate cineva cu asemenea performanțe să pună ordine într-o instituție?”, transmite Teatrul Național Aureliu Manea.
Coducerea teatrului mai precizează că subiectul legat de modificarea organigramei este abordat gresit si pleaca de la presupunerile nefondate ale angajatului concediat. In realitate, in 2019 după reorganizarea instituției 2 compartimente, ateliere și administrativ au fost unificate într-un singur compartiment (pentru a eficientiza activitatea institutiei), iar postul de administrator pe care il ocupa Udrea Nicoleta nu a fost desființat, a fost transformat în administrator șef post cu studii superioare pentru a coordona noul compartiment.
Administratoarea a câștigat procesul
” Dl.manager Grigoras a efectuat o şedinţa in cadrul instituţiei, fara ca doamnaUdrea să fie de față și le a spus că nu mai este administrator, respectiv nu mai suntem subordonaţi acesteia și sa nu mai vorbim cu aceasta, întrucât se ocupa de fotografiere si înregistrări în instituţie. Totodată sa nu ii mai dam acces la condica de prezenta și caietul de procese verbale de pază”, a declarat un angajat al Teatrului Național de la Turda, declarație dată în fața anchetatorilor, în cazul unei plângeri penale. Un alt angajat a declarat că ”managerul Grigoras Cătălin, a convocat personalul de care răspundea susnumita Udrea N, unde ni s-a comunicat că nu mai poate sa ne dea vreo atribuţie de serviciu și nici să îi prezentăm condicile cu prezența”.
Înștiințarea angajaților cu privire la limitarea sprijinului profesional acordat administratorului Teatrului a fost făcută, anterior concedierii acesteia. Conducerea tocmai aflase că Nicoleta Udrea a fotografiat cu telefonul documente pe care le atasase la primul dosar de contestare a primei decizii de sanctionare . Se agitau apele.
Acestea au fost doar câteva din presiunile la care administratoarea Teatrului a fost suspusă. I s-au reținut chiar si ilegal bani din salariu pentru un curs.
După concedierea sa, Teatrul a cerut modificarea organigramei și a desființat postul de administrator, astfel ar fi incercat sa justifice instantei faptul că nu o mai pot reangaja pe Nicoleta Udrea.
Cu toate acestea, Nicoleta Udrea a câștigat procesul cu Teatrul Național Aureliu Manea.
Instanța a constatat că înteaga procedură de desfacere a contractului de muncă a fost ilegală și a obligat Teatrul la reangajarea Nicoletei Udrea pe postul detinut anterior, de administrator, cu obligarea platii salariilor compensatorii pe o durata aproximativa de 2 ani, cu plata banilor retinuti ilegal din salariu, dar si plata cheltuielilor de judecată .
“ As întreba, spune Nicoleta Udrea, pe banii cui își permit acesti indivizi toate aceste abuzuri, dezmățul ăsta pe bani publici, cine va suporta această cheltuială ?”
În urma unui proces ce a durat aproape 2 ani, Nicoleta Udrea trebuie să fie repusă în funcție. Consiliul Local Turda este obligat să reînființeze postul de administrator pe care tot el l-a desființat acum un an, la cererea conducerii Teatrului.