Agenția pentru Protecția Mediului a cerut Primăriei Turda să reevalueze poluarea din Poștarât

0
Img 8253 1
http://ana-maria-catalina.blogspot.com/

Municipiul Turda este obligat să refacă evaluarea poluanților din Poștarât, a confirmat Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, în urma unei solicitări formulate de politicasiputere.ro

Decizia a fost luată după o dezbatere publică organizată în 17 septembrie 2020, la sediul Primăriei Turda, în care cetățeni din oraș au formulat obiecții cu privire la amplasarea în Poștarât a unei stații de incinerare a deșeurilor organice.

Decontaminarea de 70 de milioane de la Poștarât este realizată de o asociere de firme condusă de firma Nairda Utilcom S.R.L din Petreștii de Jos, firmă asociată cu Savaterra OY, MBS Group S.R.L., Romart Asist S.R.L., Drumuri Orasanesti S.A.

Proiectul de decontaminare de la Poștarât este unul cu o valoare extrem de mare. Valoarea estimată a contractului este de 70 910 592 lei din care proiectarea costă 2 342 560 lei (toate fazele inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului), execuțiaeste de 66 102 591 lei. Organizarea de șantier este de 1 982 991 lei, din care: organizarea de santier – lucrari de construcții este de 1 321 994 lei iar organizare de santier – cheltuieli conexe este de 660 997 lei. Pentru probe tehnologice sunt alocați 482 450 lei.

Cel mai mare proiect de mediu de la Turda a fost însă prezentant incomplet în dezbatarea publică. Sunt două probleme mari care complică derularea proiectului. Pe terenului din Poștarât s-a identificat o poluare cu substanțe organice- izomerul hexaclorcicloxeanului dar și o poluare cu metale grele, în special mercur și arsen. Soluța tehnică de decontaminare prevedea eclusiv neutralizarea deșeurlor organice și nu includea și o soluție de decontaminare a metalelor grele. Proiectul prevede că solul ar fi urmat să fie depozitat la loc, păstrând însă contaminarea cu metale grele.

În plus, proiectul prevede amplasarea la circa 500 de metri de casele oamenilor a unei instalanții de ardere a deșeurilor. Documentația prezentată la dezbatarea publică a fost una sumară și deși titularii contractului au apreciat că instalația este sigură, nu erau specificații clare cu privire la impactul de mediu în cazul unui accident chimic.

În urma analizării comentariilor/opiniilor/observaţiilor publicului interesat și participant la dezbaterea publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, art. 21, s-a transmis Municipiului Turda un îndrumar (24600/18.09.2020 î526) prin care au fost solicitate clarificarea unor aspecte semnalate în cadrul ședinței de dezbatere publică, printre care amintim: refacerea evaluării poluanților din arealul proiectului, prin prelevări de probe de sol și analizarea întregului spectru de poluanți posibili pentru stabilirea nivelului de poluare actual; alegerea scenariului/opțiunii de remediere în funcție de nivelul de poluare, poluanții determinați și volumul de sol contaminat determinat, în acord cu vecinătățile sitului și folosința ulterioară planificată a terenului; reanaliza în detaliu a impactului asupra mediului

A.P.M. Cluj nu a luat decizia de emitere a acordului de mediu pentru acest proiect,dosarul se află în analiză, procedura de reglementare continuând conform Legii nr.292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupramediului, se precizează într-un comunicat al APM Cluj.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.