PNL și-a asigurat supremația în comisiile din Consiliul Local Turda

0
sursă foto: Facebook Primăria Turda

sursă foto: Facebook Primăria Turda

Primarul Turzii, Cristian Matei și PNL dețin controlul direct în trei din cele cinci comisii de specialitate ale Consiliului Local Turda iar în celelalte alte două comisii și-au asigurat majoritatea în colaborare cu UDMR.

USR-PLUS și PSD au primit locuri în comisiile importante ale Consiliului Local în timp ce PMP a primit locuri în comisiile mai puțin importante.

Într-o exprimare mai plastică, se poate spune că celor de la USR-PLUS și PSD li se plimbă prăjitura prin fața ochilor pe când cei de la PMP nici măcar nu o văd. Asta deoarece nici unul din cele trei partide aflate în opoziție nu pot influența direct treburile administrative din oraș.

Cu 10 consilieri locali, PNL își va adjudeca controlul în comisiile de buget-finanțe, administrație publică locală și în comisia de urbanism și amenajarea teritoriului. În celelalte două comisii de specialitate cea de muncă și cea de cultură sport PNL va forma majoritate cu consilierii de la UDMR.

Primarul Cristian Matei le-a cerut aleșilor locali să opteze pentru ce comisie doresc, dar a făcut în final jocurile după cum a crezut de cuviință. Primarul, care e un bun strateg, nu și-a izolat complet adversarii politici dar nici nu le-a dat o completă satisfacție. În același timp i-a și ”pedepsit” pe cei de la PMP, care i s-au opus vehement în campania electorală. Consilierii PMP au fost excluși din comisiile importante ale Consiliului Local.

USR-PLUS a optat pentru comisia de buget finanțe (Andrei Suciu), Administrație publică locală și agricultură (Adrian Teban) și Urbanism- Mediu (Blăniță Gabriela). Opțiunile au fost făcute în baza pregătirii profesionale a candidaților Alianței USR-PLUS. Andrei Suciu a primit locul în comisia de buget finanțe, dar ceilalți doi consilieri locali nu.

Liderul PMP Turda, Adrian Nap a cerut un loc în Comisia de buget -finanțe dar nu l-a primit. Consilierii PMP, partid care l-a criticat dur pe actualul primar în campania electorală, nu au primit nicio comisie importantă din Consiliul Local.

Situația este dificilă din punct de vedere politic pentru toate cele trei partide din opoziție de la Turda dar mai ales pentru PMP deoarece excluderea din comisiile importante înseamnă și o limitare a accesului la informațiile relevante despre activitatea administrației locale. Liderul PMP Turda, Adrian Nap spune însă că situația poate fi corectată. ”Vom cere informații în plenul ședințelor de Consiliu Local, vom dezbate problemele acolo”, a comentat Nap.

Într-o exprimare mai plastică, se poate spune că celor dela USR-PLUS și PSD li se plimbă prăjitura prin fața ochilor pe când cei de la PMP nici măcar nu o văd” – comentariul editorului

Repartizarea pe comisii a fost criticată și de USR-PLUS care a atras atenția că nu s-a respectat algoritmul rezultat de la alegeri. Legea prevede că repartizarea pe comisii se face potrivit rezultatului la alegeri. USR-PLUS Turda consideră că mai avea dreptul la un loc în plus în comisiile de specialitate dar acest loc a fost dat celor de la UDMR.

Miza repartizării pe comisii este una mai mult simbolică în contextul în care PNL, partidul primarului Turzii controlează voturile în fiecare comisie importantă a Consiliului Local și ține mai mult de accesul mai rapid la informațiile cu caracter administrativ.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.