Autoritățile centrale anunță măsuri pentru sprijinirea administrațiilor locale în asigurarea co-finanțării pentru proiectele europene.
Decizia a fost luată după ce Asociația Municipiilor din România a avertizat faptul că localitățile urbane și rurale întâmpină dificultăți în asigurarea veniturilor și a sumelor de bani pentru co-finanțarea proiectelor.
Într-o primă fază, facilitățile se adresează zonelor rurale care derulează proiecte europene în asociere cu alte localități urbane.
Guvernul a aprobat în ședința din 3 septembrie o ordonanță de urgență ce permite eligibilitatea localităților rurale pentru accesarea de fonduri pe mobilitatea urbană, prin asocierea cu orașele și municipiile
Potrivit Asociație Municipiilor din România, dintr-un total de 2,725 mld. lei, care reprezintă bugetul de funcționare al orașelor, o valoare de 0,971 mld. lei respectiv, aproximativ 33,02%, reprezintă contribuția proprie și cheltuielile neeligibile pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
În septembrie 2020, valoarea cofinanțărilor pentru proiectele implementate de orașe este de aproximativ 200 mil. lei, iar a cheltuielilor neeligibile este de 450 mil. lei.
Dintr-un total de 8.860 de contracte de finanțare aferente programelor operaționale semnate la 1 august 2020, 2928 sunt implementate de unități administrativ teritoriale de tip comună, oraș, municipiu, județ sau parteneriate între acestea. Valoarea proiectelor contractate de unitățile administrativ teritoriale urbane este de 5,29 miliarde euro , iar la nivelul unităților administrativ teritoriale rurale, valoarea proiectelor contractate în cadrul politicii de coeziune este de aproximativ 470 milioane euro.
Asociația Municipiilor din România a atras atenția că localităile urbane și rurale riscă să rămână fără bani pentru a asigura co-finanțarea proiectelor. Cele mai expuse sunt localitățile urbane care derulează proiecte în asociere cu localitățile rurale sau cele care în componența lor sate, care nu erau eligibile pentru o serie de proiecte europene.
Guvernul a aprobat în luna septembrie o ordonață de urgență privind unele măsuri pentru susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile .
Actul normativ al Guvernului permite localităților rurale ce aparțin de orașe și municipii să fie eligibile pentru proiecte cu finanțare europenă. Deasemenea comunele care fac parte din zonele urbane funcționale pot derula în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale urbane proiecte de mobilitate pentru dezvoltarea transportului public de călători, precum și alte tipuri de proiecte de mobilitate. În situația în care strategia de dezvoltare locală conține elemente referitoare la implementarea de soluții tip „smart village”, comunele din cadrul Zonelor Urbane Funcționale, pot depune proiecte pentru finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programelor Operaționale Regionale pentru implementarea unor astfel de soluții.